U gradu Harbinu
3

Kina izgradila zemaljsku "svemirsku stanicu" za simulacije i testiranja

D. B.
Ilustracija: Shuttersrock
Ilustracija: Shuttersrock
Kina je razvila prve simulatore svemirske stanice, koji su namijenjeni izvođenju različitih eksperimenata i testiranju instrumenata na Zemlji.

Kineski naučnici su već počeli izvoditi prve eksperimentalne operacije ovog projekta poznatog kao zemaljska svemirska stanica, a simulatori svemirske stanice smješteni su u gradu Harbinu. Glavni cilj projekta je kreiranje platforme za provođenje fundamentalnih naučnih istraživanja na Zemlji u uvjetima koji se mogu porediti s onim u svemiru. Postrojenje će također omogućiti testiranje svemirske opreme poput komponenti satelita i svemirskih odijela.

U poređenju sa svemirskim laboratorijem, ovo postrojenje za istraživanje pružit će bolji pristup procjeni različitih tehnoloških ideja. Simulatori su također jeftiniji i sigurniji za provođenje testova.

Brojne komore su izgrađene kako bi simulirale različite uvjete u svemiru poput mikrogravitacije, slabih magnetnih polja, elektromagnetne radijacije, plazme i svemirske prašine. Jedna simulatorska komora oponaša radijaciju okruženja te je najbliže repliciranju stvarnih radijacijskih uvjeta u svemiru. Komora će se koristiti za istraživanje i testiranje satelita te komponenti svemirskih letjelica.

S druge strane, jedna od magnetnih komora oponaša slabo magnetno polje te omogućava testiranje različitih naučnih instrumenata prije lansiranja. Osim toga, postoji i komora koja oponaša uvjete na lunarnoj površini. Ovaj lunarni simulator bi se mogao koristiti za istraživanje različitih lunarnih fenomena poput stvaranja lunarne prašine. Komora će pomoći u učenju o efektima lunarnog regolita na svemirske letjelice, svemirska odijela i astronaute.

Kineska svemirska agencija, odnosno zamjenik njegon šefa Lin Xiqiang, rekao je da je u planu slanje prve posade na Mjesec do 2030. godine. Ljudsko-robotska istraživačka misija će omogućiti ljudima da ostanu na lunarnoj površini kraći vremenski period, a pripreme za tu misiju su već u toku. Svi sistemi se istražuju i razvijaju, uključujući one koji su potrebni za novu Long March 10 raketu, svemirsku letjelicu, lunarne landere i odijela za slijetanje na lunarnu površinu.

Očekuje se da će kineski simulatori privući naučnike širom svijeta, a već su ugovore za korištenje potpisali instituti iz 30 zemalja svijeta.