Arhitektonska alhemija
0

Danci prave spektakularno skijalište na staroj elektrani

Sarajevo-x.com
Danci će u blizini Kopenhagena napraviti spektakularno skijalište, što i ne bi bila toliko čudna vijest da se ski-centar, koji će se prostirati na deset hiljada kvadratnih metara, neće nalaziti na elektrani koja je 40 godina smeće pretvarala u električnu energiju.

"Ovo što imamo ovdje je sinteza ljepote i funkcije, neka vrsta arhitektonske alhemije", rekao je Bjarke Ingels, danski arhitekt i osnivač Bjarke Ingels Group (BIG), koji je osvojio projekat vrijedan 570 miliona dolara.

On je upitao zašto zgrade moraju biti definisane samo jednog funkcijom. Ingels je rekao da je njegova ambicija dodati društvenu dimenziju ovakvom objektu i obogatiti lokalnu zajednicu.

Završetak ambicioznog projekta je planiran za 2016. godinu. Svi skijaši će do vrha nekadašnje elektrane moći stići liftovima, nakon čega će se spuštati uređenim skijaškim stazama.

Istovremeno, iz dimnjaka će svaki put kada se stvori tona C02 izaći veliki, 30 metara široki dimni prsten, koji će upozoravati građane na zagađenje i korištenje energije.

Na vrhu skijališta, ispod dimnjaka će biti smješten veliki disk u kojem će se nalaziti restoran sa najboljim panoramskim pogledam na Kopenhagen, javlja CNN.