{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zračne akrobate letjele iznad Visokog i bosanskih "piramida"

18.10.2017. u 12:54
1.658
53
Zračne akrobate letjele iznad Visokog i bosanskih "piramida"
1.658
Proteklih dana u našoj zemlji je boravio Red Bull Skydive Team, ekipa vrhunskih padobranaca i zračnih akrobata iz Salzburga, Austrija.
Povod njihovom dolasku bila je priča o "piramidama" u Visokom, koja je zagolicala njihovu maštu, tako da su odlučili doći na lice mjesta, izvesti nekoliko letova i bh. dolinu piramida sami osmotriti iz zraka.

Kada je Semir Osmanagić 2005. godine objavio da je u Visokom navodno otkrio najveći i najstariji kompleks piramida na svijetu, izazvao je pravu buru u naučnim krugovima i javnosti - i to ne samo u našoj zemlji, te podijeljena mišljenja o njihovom postojanju.

Više od desetljeća poslije, i dalje privlače pažnju, a glas o njima je stigao i do Red Bull Skydive Teama. Nisu gubili vrijeme, već su spakovali svoju opremu, padobrane i leteća odijela, i zaputili se u Visoko.

"Svi znaju za piramide u Egiptu. Ali mi smo čuli da se nešto još misterioznije istražuje ovdje u Bosni, pa smo došli da pogledamo", kaže Marco Waltenspiel, kojem ovo nije prva posjeta našoj zemlji.

Na Red Bull Cliff Diving takmičenju u Mostaru prošle godine, on i njegov kolega Dominic Roithmair oduševili su gledaoce proletjevši s padobranima ispod Starog mosta i "ateriravši" u Neretvu.

Strast ove neobične družine je pronalaženje jedinstvenih lokacija širom svijeta i izvođenje spektakularnih akrobacija u zraku.

Skakali su iz aviona, helikoptera i balona, s planina, zgrada, mostova, iznad aktivnih vulkana... Svoje avanture bilježe kroz fascinantne fotografije i video snimke.

Tako su učinili i u Visokom, obučeni u leteća odijela, iskočili su iz aviona iznad doline piramida i napravili nekoliko preleta preko "piramide Sunca".

Leteći u formaciji, uživali su u sunčanom vremenu, vedrom nebu i veličanstvenom pogledu ispod, a kako je izgledao njihov let može se vidjeti u videu. Pored pogleda iz zraka, obišli su i nalazišta na tlu te podzemnu mrežu tunela.

"Mislim da je stvarno teško ne vidjeti da nečega ovdje ima. Velika je privilegija letjeti iznad nečeg ovakvog i pogledati to iz zraka", riječi su jednog od članova tima.

Momci su bili veoma zaintrigirani onim što su vidjeli u Visokom, no, kako sami kažu, oni ne mogu davati konačne odgovore. Ono što je sigurno, međutim, jeste to da će njihova posjeta i materijali koje su snimili biti odlična promocija BiH i njenih prirodnih ljepota, kojima su bili oduševljeni.

Na kraju videa poručili su da je BiH predivna i da namjeravaju ponovo doći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Sarajevu treba Makova hiža/muzej Maka Dizdara?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: