Dobili prijavu
33

Znate li za priču o Mati i Fahrudinu koji su "prevarili" Kirka Douglasa tokom Olimpijade u Sarajevu?

I. S.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Kirk Douglas je bio među gostima Zimskih olimpijskih igara u Sarajevo. Tada je u magazinu Osmica objavljena vijest da je ovaj legendarni glumac opljačkan tokom boravka u glavnom gradu BiH.

Članak pod nazivom "Najveća bruka Olimpijskih igara u Sarajevu '84: Kako su Mate i Fahrudin opljačkali Kirka Douglasa" je u online formatu objavio Yugopapir.

Sve je u Sarajevu funkcionisalo gotovo savršeno za vrijeme Olimpijade, osim nekoliko privatnih sistema za pražnjenje džepova. Jedan od tih sistema zove se restoran Una, privatna ugostiteljska radnja vlasnika Fahrudina Šehića.

U srijedu, 11. februara, čulo se da je dva dana ranije u Uni večerao glumac Kirk Douglas sa svojim društvom. Umjesto da naplati 5.400 dinara, vlasnik je uvećao račun za deset puta - naplatio je ravno 54.000. Restoran je odmah zatvoren.

Fahrudinova priča

Restoran Una, iznad čuvenog baščaršijskog zdanja Morića-hana... Na kucanje niko ne odgovara. Zavjesa na gornjem spratu pomakla se tek kada je vlasnik primijetio da neko fotografiše. Časak kasnije, Fahrudin počinje da othukuje: "Aih, aih, bolan, šta me to zadesi?".

Othukuje, ali nikako da kaže šta ga je to, zapravo, zadesilo. Greška je napravljena, a bruka će pasti na njega, nedužna. Radije bi pokazao knjigu utisaka iz restorana, u koju su se ubilježili mnogi poznati gosti.

U knjizi su zaista upisana poznata imena: Vidoje Žarković, Dušan Alimpić, Branko Mamula, jedan od direktora MOK-a, Ingemar Stenmark, grupa glumaca Jugoslavenskog dramskog pozorišta na gostovanju u Sarajevu... Svi hvale svoj provod u restoranu "Una", niko ne kaže da vlasnik "dere" prilikom naplate računa.

"Eto vidite", kaže Fahrudin, "A, kako je bilo? Nema tu mnogo šta... U podne tog dana došao kod mene neki Mate, veli da je kelner iz Rijeke. Traži posao. A u mene posla ovih dana kol'ko hoćeš pa ga ja uzmem da poslužuje. Nisam ga ni prijavio, mislio sam tako, na dan-dva, dok ova Olimpijada..."

Te večeri je, zaista, Kirk Douglas došao u Unu sa svojim društvom, njih osmero. Smješteni su u jednu prostoriju na gornjem spratu i baš su lijepo jeli i baš su se lijepo proveli. Vlasnik Fahrudin je posluživao dok je posluživao, i dok su se svi zajedno fotografisali (za dugo sjećanje), a onda...

Foto: Facebook
Foto: Facebook

"Onda sam ja", objašnjava Fahrudin, "oko pola dva ujutru o'šo da kupim još mesa za sutra, a onaj Mate uzeo račun koji je dolje sačinila moja žena na 5.400 dinara, dodao jednu nulu dok se popeo i naplatio pet miliona i četiri stotine hiljada."

Kada se Fahrudin vratio iz kupovine, nema više gostiju, ali nema ni Mate. Opljačkao i goste i Fahrudina. Pobjegao. Gotova priča.

Inspektorova priča

Priča šefa Tržišne inspekcije Petra Vukovića mnogo je dokumentovanija.

"U utorak, 10. februara, dobili smo pismenu prijavu iz Organizacionog komiteta ZOI, s priloženim računom iz restorana Una, iz kojeg se vidjelo da je vlasnik restorana neopravdano uvećao cijenu za deset puta i umjesto 540 starih hiljada naplatio 5,4 miliona", rekao je.

Inspekcija je utvrdila opravdanost i općinski organ je odmah donio rješenje da se restoran zatvori do 1. marta. A što Fahrudin Šehić tvrdi da je neki Mate opljačkao i njega i goste?

Hostesa koja je te večeri pratila Kirka Douglasa tvrdi, kao i ostali iz društva, da ih je cijele večeri služio Fahrudin Šehić, koji je napravio račun i naplatio - lično. Što je najteže, naplatio je u dolarima - ukupno 400 američkih dolara.

Evo spiska nevolja koje su stigle ili treba da stignu Fahrudina: sudija za prekršaje SO Stari grad je vlasniku Une već izrekao zaštitnu mjeru oduzimanja dozvole za rad u trajanju od pet mjeseci; uslijedit će krivična prijava zbog neosnovanog dobitka većeg od 30.000 dinara i zbog naplate u devizama; prijava općinskom organu za prihode; prijava općinskom organu za rad zbog zapošljavanja radne snage bez ugovora i oduzimanje imovinske dobiti ostvarene neopravdanom naplatom.

Kada je riječ o posljednjoj mjeri, inspektor kaže da je Fahrudin pokajnički donio 400 dolara u općinu, da se vrate izvjesnom gospodinu Weissu, koji je te večeri u Kirkovom društvu platio račun.

Organizacioni komitet je ovo ponudio Weissu, uz izvinjenje, a Weiss je zamolio da se taj novac iskoristi u humanitarne svrhe.

"Aih, aih, bruke", othukuje i dalje Fahrudin, "I otkud to da snađe baš mene, koji sam donator... Dao sam deset starih miliona za ovu Olimpijadu."

"Dao deset, a pet odmah htio da vrati", podsmjehuju se ovdje.

U vrijeme Olimpijade još tri lokala u Sarajevu su zatvorena po ovakvom hitnom postupku. To su kafići Stari sat, Motori i Klub A, čiji su vlasnici Nedžo Alihodžić, Zekija Kapuz i Esad Taljanović naplaćivali usluge više nego što je propisano. Da inspekcija nije bila brza, za njih bi se reklo "To su oni što obrukaše šeher-Sarajevo".