Zanimljivosti
16

Životinje koje su korištene ili optuživane za špijunažu

Klix.ba
Životinje kao tajni agenti? Kada čuju ovako nešto, prvo na šta mnogi pomisle jesu filmovi. Međutim, tokom historije zaista su postojali slučajevi u kojima su životinje korištene priliko obavještajnih misija.

Također, bilo je i slučajeva kada su životinje pogrešno optuživane za prisluškivanje i druge oblike ilegalnog prikupljanja informacija.

1. Mačke koje su radile za CIA

Tokom 1960-ih godina CIA je pokušala koristiti mačke za špijuniranje kineskih zvaničnika kada oni nisu bili u svojim kancelarijama. Naime, za Kineze mačka je simbol sreće i blagostanja, tako da mnogi vole biti okruženi ovim životinjama, a CIA je smatrala kako kineski državnici nisu izuzetak.

Plan je bio mačke opremiti uređajima za prisluškivanje, a njihovim kretanjem upravljati uz pomoć ultrazvučnih signala.

Ipak, ovaj eksperiment je još od početka bio osuđen na propast.

Prvu i jedinu mačku-špijuna udarilo je taksi vozilo i prije nego što je uspjela stići do svoje mete, jednog visokopozicioniranog zvaničnika Pekinga. U konačnici je cijeli program obustavljen početkom 1970. godine.

2. Foke američke mornarice

Kada se foke spomenu u kontekstu vojske mnogi odmah pomisle na istoimenu elitnu specijalnu jedinicu američke mornarice SEALS (seal, eng. foka). Kako stvari stoje američke vlasti su u jednom trenutku pokušale iskoristiti prave foke u svojim špijunskim misijama.

Tokom 1975. godine započet je Program morskih sisara kojim je upravljala mornarica SAD-a.

Foke i delfini trenirani su kako bi detektovali sumnjive ronioce i plivače, te podvodne mine. Kada bi pronašle prijetnju, životinje bi se vratile do čamca u kojem se nalazi njihov trener. Potom bi trener na nos životinje stavio senzor koji bi životinja nakon toga transportovala u blizinu sumnjivog objekta.

Projekat se pokazao punim uspjehom, s obzirom da je uz pomoću njega uništen ili uklonjen veliki broj podvodnih mina i drugih eksploziva. Ipak, napretkom tehnike Program morskih sisara postao je suvišan i obustavljen je sredinom 1980-ih.

3. Mossadove ajkule

Kako prenose američki mediji, izraelska obavještajna služba razvila je plan koji je podrazumijevao upravljanjem ajkula uz pomoć osjetljivih senzora za miris koji se nalaze na njihovim glavama. Cilj je bio životinje snabdjeti uređajima za snimanje i prenošenje audio video materijala.

Kada je 2010. godini u egipatskim priobalnim vodama zabilježen veliki broj napada ajkula, vlasti ove zemlje optužile su Izrael kako na ovaj način pokušava naštetiti egipatskom turizmu.

4. Golubovi, heroji Prvog i Drugog svjetskog rata

Golubovi pismonoše su od davnina važili kao jedan od najvažnijih oblika komunikacije u vojnim strukturama.

Međutim, tokom Drugog svjetskog rata sve je podignuto na mnogo viši nivo.

Naime, golubovi su osim pisama prenosili fotografije, mape, zabilješke, te čak određene audiozapise. Bili su toliko dobro trenirani da su bili uspješni u 90 posto "misija".

Posebno se to pokazala tokom Desanta na Normandiju, kada su koalicijske snage uz pomoć golubova pismonoša razmjenjivale podatke o položajima Nijemaca. Više od 30 golubova nakon ove akcije nagrađene su Dickinovom medaljom, najvećim ratnim priznanjem za životinje u Engleskoj.

5. Orlovi "kontraobavještajci"

Kako zaustaviti golubove pismonoše? Naravno, uz pomoć posebno obučenih orlova.

Britanske obavještajne službe tvrde da je tokom Drugog svjetskog rata na ovaj način zaustavljen veliki broj "nacističkih" golubova.

Također, orlovi su bili obučeni u bazu donijeti poruke koje bi zaplijenili u svojim "misijama".

6. Insekti

"Ozvučen bubicom", je fraza koja projektima američke Agencije za istraživanje i razvijanje naprednih odbrambenih sistema (DARPA) dobija sasvim novo značenje.

Ova agencija odavno radi na tome da malu veličinu i neprimjetnost insekata iskoristi za obavljanje obavještajnih zadataka. Elektrode, baterije, video kamere, mikrofoni i drugi uređaji prilagođavani su kako bi mogli stati na sićušna tijela insekata.

Naučnici čak rade na tome da u mozgove insekata ugrade uređaje kojima bi se iz daljine moglo upravljati njihovim kretanjem.

7. Lešinari koji su optuženi da su izraelski agenti

Saudijske vlasti 2011. godine optužile su Mossad kako je poslao lešinare da ih prisluškuju. Optužbe su stigle nakon što su građani javili policiji kako su vidjeli ptice sa GPS-uređajima na tijelima i prstenovima na nogama sa natpisom "Univerzitet Tel Aviv".

Međutim, kasnije se ispostavilo da je riječ o projektu spomenutog univerziteta čiji je cilj bio proučavati ove životinje.

Odgovor izraelskih vlasti na optužbe Rijada bio je "kako ptice na poznaju međunarodne granice".

8. Vjeverice "uhapšene" zbog prisluškivanja

Tokom 2013. godine iranske obavještajne službe "uhapsile" su 14 vjeverica u čijim tijelima su bili ugrađeni uređaji za prisluškivanje. Pretpostavka Teherana je da iza svega stoje američki obavještajci.

Ne postoje izvještaji o tome da li su životinje puštene na slobodu ili su smaknute zbog svojih "gnusnih" djela.

9. Jastrebovi koji nisu poštovali granice

Izrael nije jedina država koja je greškom optuživana za upotrebu životinja u špijunskim misija.

Naime, 2000. godine Indija je optužila Pakistan kako je u ove svrhe koristila jastrebove. Iako su ptice zaista posjedovale opremu za audio i video nadzor, ubrzo je ustanovljeno kako se radilo o životinjama jednog pakistanskog jastrebarskog kluba.

Iz kluba su objasnili kako je oprema koja se nalazila na životinjama služila za lakši pronalazak ptica ukoliko se izgube.

10. Majmun koji je obješen zbog špijuniranja

Legenda kaže da se tokom Napoleonskih ratova jedan francuski brod nasukao na engleskoj obali kod mjesta Hartlepool. Jedini koji je preživio je bio majmun odjeven u francusku vojnu uniformu, koji je najvjerovatnije služio za zabavu posade.

Mještani nikad ranije nisu vidjeli majmuna, a pošto isti nije govorio engleski pomislili su kako se radi o francuskom špijunu. Naposljetku, životinja je obješena.

Kako prenosi Guardian, ovaj događaj otpjevan je u jednoj narodnoj pjesmi koju građani Hartlepoola pjevaju tokom proslave Dana grada.