|

Vlada talijanskog gradića San Piero Patti prodaje kuće za jedan euro

Vlada talijanskog gradića San Piero Patti prodaje kuće za jedan euro
51
Klix.ba
4.8.2018. u 20:20
55
komentara
51

dijeljenja
Vlada talijanskog gradića San Piero Patti prodaje kuće za jedan euro
Vijeće malog talijanskog grada San Piero Patti donijelo je odluku da će stare, napuštene kuće prodavati po cijeni od jedan euro s ciljem da ožive ovo mjesto smješteno u brdovitom predjelu Sicilije.
Zbog migracija i starenja San Piero Patti je izgubio veliki dio populacije, zato je vijeće moralo poduzeti hitne mjere i korake kako ovaj gradić ne bi nestao.

Oni koji se odluče kupiti kuću morat će je obnoviti koristeći tradicionalni kamen, drvo i terakotu za krov, te po mogućnosti zaposliti domaće zidare.

Ono što ovu lokaciju čini atraktivnom jeste da je udaljena samo 15 minuta vožnje od najbliže plaže i na kraju je nacionalnog parka Nebrodi, zaštićene zone planinskih jezera i šuma.

Vijeće je glasalo anonimno o ovom projektu, a ideju su dobili od drugog sicilijanskog grada Gangi koji je privukao interes ljudi širom svijeta 2014. godine kada je također nudio kuće za jedan euro.

"Počeli smo na primjeru Gangija u kojem se ovaj projekat pokazao vrlo uspješnim jer je mnogo kuća prodato", rekao je gradonačelnik Salvatore Fiore.

Administracija grada će sada procijeniti koliko kuća će se ponuditi na prodaju, te će kontaktirati vlasnike. Očekuje se da će prve kuće biti u prodaji sljedeće godine. Strani državljani su također dobrodošli.

San Piero Patti je imao 4.000 stanovnika prije 20 godina, dok je danas taj broj smanjen na 3.000. Grad pripada regiji gdje je visok procenat nezaposlenih. U posljednjih 16 godina južnu Italiju je napustilo 1,8 miliona ljudi, od kojih je polovina mladih dobi između 15 i 34 godine.
Prijavi grešku


Komentari (55)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...