Zanimljivosti
0

Veliki mural od danas ukrašava sarajevske Ciglane

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Stepenice kod kosog lifta na sarajevskom naselju Ciglane od petka su ukrašene zanimljivim muralom iza kojeg stoje ovogodišnji Beton Fest i Udruženje "Obojena klapa".

Mural se prostire na osam nivoa velikog poznatog stepeništa, autori su Alen Selimović i Benjamin Čengić, a u oslikavanju je učestvovalo svega pet ljudi.

"Ciglane su sve u betonu i mi to želimo promijeniti - ljudima stvoriti sliku da se nalaze u prirodi i ponuditi im nešto lijepo“, rekao je Benjamin Čengić iz Udruženja "Obojena klapa" prije početka oslikavanja zidova na stepeništu.

Mural predstavlja krošnju koja građanima koji koriste stepenište daje iluziju uspinjanja uz stablo. Ovogodišnji Beton Fest će se održati od 22. do 25. septembra, a fokus manifestacije bit će uperen isključivo na lokaciju novog murala.

Građani Sarajeva protekle dvije godine svjedoče ekspanziji crtanja murala, počevši od Dolac Malte, preko Pofalića, od Kasarne Maršal Tito pa sve do Ciglana. Reakcije građana su uglavnom pozitivne, što daje snagu i inspiraciju mladim umjetnicima da svoju sposobnost ukombinuju s uljepšavanjem grada na originalan način.