Kultura
407

Beton Fest: Stepenice kod kosog lifta u naselju Ciglane bit će prekrivene ogromnim muralom

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Ovogodišnji Beton Fest koji se održava od 22. do 25. septembra svim ljubiteljima ulične umjetnosti pružit će drugačiju dimenziju nego što su navikli viđati prethodnih godina. Naime, predstavnici Beton Festa i Udruženja "Obojena klapa" na stepenicama kod kosog lifta u sarajevskom naselju Ciglane oslikat će ogromni mural.

Da će ova godina biti specifična kada je u pitanju ulična umjetnost, za Klix.ba je kazao direktor Beton Festa Adis Nović, istaknuvši da se do sada na iscrtavanju murala radilo na pet lokacija širom grada, a da će sada fokus biti samo na jednoj.

"Zajedno s Udruženjem 'Obojena klapa' ćemo odraditi projekat oslikavanja stepenica kod kosog lifta na Ciglanama i to osam spratova. Kompletan zid bit će pokriven muralom, kao i dio iznad stepenica, a upravo to naselje predstavlja jednu od ikona Sarajeva koju nakon rata niko nije ni dotaknuo“, kazao je Nović i dodao kako će mural najvjerovatnije biti završen do kraja septembra.

Na oslikavanju murala učestvuje petoro ljudi, a za izgled će biti zaduženi Alen Selimović i Benjamin Čengić iz Udruženja "Obojena klapa", dok će ostali pomagati u izvedbi radova.

"Trenutno očekujemo pošiljku još nekih sprejeva, a na Ciglanama želimo napraviti park prirode kakav ovo područje i zaslužuje. Ciglane su sve u betonu i mi to želimo promijeniti - ljudima stvoriti sliku da se nalaze u prirodi i ponuditi im nešto lijepo“, rekao je Benjamin Čengić iz Udruženja "Obojena klapa".