Zanimljivosti
3

Upoznajte stanovnike dubrovačkog Akvarija

Piše: A. U.
(Foto: Klix.ba)
Bili smo u posjeti dubrovačkom Akvariju. Pogledajte koje biljne i životinjske vrste obitavaju u njemu.

Akvarij Dubrovnik nalazi se u staroj gradskoj luci, u srednjovjekovnoj tvrđavi Svetog Ivana. Prolaskom kroz veliki atrij ulazite u zamračeni i tihi prostor sa bazenima – nakon što prethodno "istresete" 40 kuna (oko 10 KM) za ulaznicu.

Unutar Akvarija nalazi se 31 bazen sa predstavnicima životinjskog i biljnog svijeta Jadranskog mora, a kroz koje stalno protječe čista i svježa morska voda.

U prvom od tri velika bazena ukopana u popločani kameni pod, dobrodošlicu će vam poželjeti velike i pitome kirnje, koje uživaju u maženju sa posjetiocima. U drugom bazenu su neumorni i brzi orhani, a u trećem, najvećem bazenu, je najstariji stanovnik Akvarija, kornjača, koja tu živi još od 1953. godine.

Neki od zidnih bazena su smješteni u nekadašnje topovske niše, a tu su ugori, morski konjici, hobotnica, murine, zubaci, orade, lubine, pagre, vrane, drozdovi, jegulje, cipoli te brojni drugi stanovnici morskih dubina, kao i predstavnici podvodne flore.

Sve u svemu, za nekoga ko nikada nije imao nikakvog susreta sa stanovnicima Jadranskog mora, posjeta Akvariju je idealna prilika da nauči i vidi nešto novo. S druge strane, prilično visoka cijena ulaznice odbija mnoge posjetioce, tako da stanovnici Akvarija uglavnom borave u miru i tišini.