{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Upoznajte Azru, jednu od rijetkih djevojaka koja se bavi kazandžijskim zanatom

26.12.2015. u 13:51
605
130
Upoznajte Azru, jednu od rijetkih djevojaka koja se bavi kazandžijskim zanatom
605
Baščaršija u srcu Sarajeva puna je starih zanatlijskih radnji koje još uvijek djelimično čuvaju duh i njeguju tradicije starog, davno minulog vremena.
Unazad tridesetak godina kazandžijski zanat nažalost propada, gube se stari običaji i dolaze nove generacije majstora, pa se zanatlije mahom fokusiraju na izradu suvenira.

Ipak, to ne sprečava mlade ljude da se i dalje interesuju za ovaj posao i nastavljaju tradiciju i stare običaje. Jedna od njih je 27-godišnja Azra Hamzić iz Sarajeva, jedna od rijetkih djevojaka koja se odlučila baviti kazandžijskim zanatom.

Iako je fakultetski obrazovana, uskoro magistrica nauka, Azra kaže kako je zanatstvo njena ljubav i posao kojim se odlučila baviti. U poslu je posljednje četiri godine, a u razgovoru za Klix.ba prisjeća se kako je sve počelo.

"Prije nekoliko godina sam volontirala u jednoj humanitarnoj organizaciji gdje smo radili na projektu koji je za cilj imao da prikaže strancima i investitorima našu BiH i Sarajevo u svoj svojoj autentičnosti. Šetala sam ulicama Baščaršije i naišla na jednog gospodina koji mi je preporučio da nađem Ismeta Huseinovića, zanatliju iz jedne od najstarijih porodica na Baščaršiji, velikog čuvara naše tradicije, historije i običaja. Došla sam u njegovu radnju i vidjela ga kako pravi ukrasne džezve, a budući da me sve interesuje, i sama sam odlučila probati", priča Azra.

Ovaj posao joj je omogućio da upozna mnogo ljudi i posjeti brojne zemlje: Njemačku, Hrvatsku, Austriju, Tursku, Dubai, a od ambasadorice Malezije u BiH je dobila poziv da posjeti i ovu zemlju.

Priču o starim zanatlijama pogledajte u videu u nastavku.

A kako se to ašikovalo u stara vremena u Sarajevu, pogledajte ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: