Legendarni klizački par
79

Torvill i Dean stigli u Sarajevo: Danas smo stajali tačno na mjestu gdje je počela naša izvedba

D. J.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U okviru obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara britanski klizači Jayne Torvill i Christopher Dean stigli su u Sarajevo.

Legendarni klizački par u Olimpijskom muzeju dočekali su britanski ambasador u BiH Julian Reilly i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

"Zadovoljstvo mi je da vas mogu dočekati u vašem i našem olimpijskom Sarajevu. Ovo je vaša kuća", poručila je Karić u pozdravnom govoru.

"Prije 40 godina kad smo došli u ovaj grad susreli smo se sa toplinom, sa ljubavlju i 40 godina poslije, sada kad smo ovdje susreli smo se s tom istom toplinom i ljubavlju. I zaista nam je vrlo lako da se uvijek vraćamo ovdje jer uvijek nas dočeka i toplina i ljubav i sve te emocije. Danas smo posjetili Zetru, stajali smo tačno na mjestu gdje smo bili na početku naše izvedbe, naravno, danas 40 godina poslije tog momenta nismo bili na koljenima nego smo stajali, ali smo se prisjećali tog trenutka. Jednostavno za ovaj grad nas vežu mnoge uspomene i rado se prisjećamo svega što nam se desilo ovdje", kazao je Christopher Dean

Podsjećamo, britanski klizači su 1984. na Olimpijadi "pokorili svijet" plesnom tačkom "Bolero" za koju su osvojili zlato. Sudije su paru iz Nottinghama dodijelile 12 od 18 mogućih ocjena 6.0 uz sve "šestice" za umjetnički dojam.

Torvill i Dean su tog dana zlatnim slovima ispisali stranice sportske historije nastupom koji je do danas ostao neprevaziđen.