Zanimljivosti
3

Tinejdžeri alatima kupljenim na internetu koriguju nos, usta, vilicu...

Klix.ba
Koreanci su opsjednuti ljepotom. Nedavna studija Međunarodnog društva plastične i estetske hirurgije (ISAPS) pokazala je da se u Južnoj Koreji obavi najviše estetskih zahvata po glavi stanovnika. Njihova potreba da izgledaju lijepo je opsesivna, koriguju nos, usta, osmijeh – ali najtragičnije je što mnogi tinejdžeri to čine u "kućnoj radinosti", pomagalima i "alatima" koje kupe na internetu.

Gangnam je najbogatije naselje u Seulu i tu zasigurno možete vidjeti najviše estetski uljepšanih osoba.

Brojni Koreanci, ali i turisti iz Kine i jugoistočne Azije zbog toga dolaze u Seul i podvrgavaju se plastičnim operacijama, korekciji nosa, grudi, vilice… Kao razlog često navode da im ljepota pomaže da lakše dođu do posla, odnosno uspjeha.

Međutim, nemaju svi novca za operacije koje koštaju i više od 10.000 dolara. Stoga se mnogi odlučuju za metodu – "uradi sam", a među njima je najveći brooj tinejdžera koji su opsjednuti ljepotom.

Da ima istine u poslovici – Ljepota boli, oni najbolje znaju.

Naime, brojni tinejdžeri u Južnoj Koreji odlučuju se za kupovinu jefitinih alata i pomagala na internetu, a zatim sami izvode operacije na svom licu.

"Gledala sam jedan talk show i vidjela kako ljudi kupuju razna pomagala i alate i samostalno izvode +operacije+", kazala je 17-godišnja Na.

Ona i njena prijateljica Choi do sada su samostalno izvele nekoliko korekcija na svom licu i srećom nisu sebi nanijele teže povrede.

"Želimo postati lijepe, ali da ne potrošimo mnogo novca. Znamo da ovo što radimo nije uredu, ali mnogi naši vršnjaci to čine“, kazala je Choi za Global Post.

Također, istakla je da svaki dan dva sata nosi naočale koje joj ne dozvoljavaju da trepće, a sve u cilju kako bi joj oči izgledale veće, odnosno kako bi dobila "holivudski look".

Te naočale na internetu se prodaju po cijeni od pet do 20 dolara.

No, osim naočala, tinejdžeri koriste "valjak" kojim pritišću vilicu, kako bi imali ovalni oblik lica, a neke se odlučuju čak i na uklanjanje dijela čeljusne kosti.

Tinejdžerka Choi je priznala da je pretrpjela modrice zbog pomagala za nos kojim je nastojala suziti ga.

Ljekari tvrde da im se sve više adolescenata javlja sa infekcijama i oštećenjima očiju zbog pokušaja da se "samostalno uljepšaju".

Neki tinejdžeri, ali i odrasle osobe, su zbog pokušaja da brzo i jeftino izgledaju kao brojni njihovi idoli nanijeli sebi trajnu štetu, a među njima je i jedna žena koja je u lice ubrizgala jestivo ulje.