Mislilo se da je ubijena
7

Tetka Kim Jong-una pojavila se u javnosti šest godina nakon egzekucije njenog muža

M. N.
Kim Kyong-hui, prva desno (Foto: KCNA)
Kim Kyong-hui, prva desno (Foto: KCNA)
Tetka lidera Sjeverne Koreje Kima Jong-una viđena u javnosti prvi put nakon egzekucije njenog muža 2013. godine.

Kim Kyong-hui je kćerka osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-sunga i sestra bivšeg vođe Kim Jong-Ila. Nije viđena otkako je njen muž Chang Song-thaek pogubljen po naređenju sadašnjeg lidera i nećaka, a zbog izdajništva.

Mediji su u nedjelju objavili njenu fotografiju kako uživa u novogodišnjoj proslavi. Fotografiju je objavila državna novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA na kojoj Kim Kyong-hui sjedi pored Kima Jong-una i njegove supruge u punom pozorištu u Pjongjangu. Ona je također uključena na listu top visokih zvaničnika za prijeme, piše BBC.

Urednik NK Newsa Oliver Hotham koji je izvještavao s ovog događaja, kazao je da je njeno ponovno pojavljivanje nakon toliko vremena pravo iznenađenje.

"Mnogi Sjevernokorejci su pretpostavljali da je otišla u egzil ili da je čak i ona ubijena kao njen muž. Njeno pojavljivanje i postavljanje pored lidera sugeriše da je zadržala ili povratila značajan utjecaj, vjerovatno kao savjetnik. To je ujedno i podsjetnik na to kako je Sjeverna Koreja čudan i brutalna jer nakon svega sjedi pored muškarca koji je naručio egzekuciju njenog muža", navodi on.

Kim Kyong-hui i njen suprug bili su veliki igrači u ovoj državi u vrijeme kada je njihov nećak došao na vlast prije skoro deceniju. Kim je naslijedio svog oca 2011. godine i duboko se vjeruje da je njegov tetak Chang jedan od mentora tokom tranzicije. Ali dvije godine nakon što je novi lider preuzeo vlast, Chang je uklonjen sa sastanka , a odveli su ga naoružani čuvari. U zvaničnoj izjavi navedeno je kako priznao da je kovao zavjeru protiv države i da je odmah pogubljen.

Mnogi posmatrači sjevernokojreske države vjeruju da je smatran prijetnjom mlađem vođi i da je ubijen kao dio "čišćenja".