Šala australske biblioteke
0

"Sve knjige o Lanceu Armstrongu na odjelu fikcije"

Totalsport
Jedan mladi zaposlenik australske biblioteke postao je hit u lokalnim medijima i na društvenim mrežama nakon što je ismijao američkog prevaranta, penzionisanog biciklistu Lancea Armstronga.

Student koji povremeno radi u biblioteci Manly Library u Sydneyju okačio je na ulazu natpis na kojem je pisalo: "Sve knjige o Lanceu Armstrongu, uključujući 'Lance Armstrong: Slike prvaka', 'Program treninga Lancea Armstronga' i 'Lance Armstrong: najveći svjetski šampion', uskoro će biti prebačene u odjel fikcije".

Nakon što se šala probila u medije, natpis je uklonjen, a direktorica biblioteke Wendy Ford je izjavila:

"Mladić je mislio da će to biti smiješno. Nije imao pojma da će to izazvati hiljade komentara na Twitteru i da će se probiti u evropske i američke medije."

Neimenovani student će se sada morati suočiti i s internim disciplinskim postupkom, ali zbog šale ipak neće biti otpušten. Kako bi riješila sve nedoumice, Ford je dodala da knjige o Armstrongu ne mogu biti premještene u drugi odjel bez saglasnosti vrhovnog australskog tijela koje upravlja bibliotekama.

Armstrong je, podsjetimo, u prošlosedmičnom intervjuu poznatoj voditeljici Oprah Winfrey priznao da je svih sedam naslova na Tour de Franceu osvojio dopingovan.