Zanimljivosti
2

Stanovnici New Yorka u lovu na Banksyja

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Čuveni i tajnoviti ulični umjetnik Banksy krenuo je u svoju turneju po ulicama New Yorka, što je izazvalo opće oduševljenje među lokalnim hipsterima, koji su se bacili u potjeru za njim i njegovim djelima.

Engleski majstor grafita nikada nije zvanično identificiran, a obećao je svakog dana otkriti po jedno novo djelo na ulicama New Yorka tokom svoje turneje koja će trajati mjesec dana.

Njegovi radovi, poznati po specifičnom humoru i političkom aktivizmu, doveli su ga do svjetske slave, a prodaju se za stotine hiljada dolara. Ipak, njujorški radovi su besplatni i dostupni svima.

Banksy ih stvara u tajnosti, a zatim objavljuje na internetu, dok fanovi žure da ih pogledaju prije nego budu vandalizirani, kao što je bio slučaj sa prva dva rada. Performans je nazvan "Better Out Than In".

"To je tako intrigantno, baš kao potjera", izjavila je glumica Lisa Rowe-Beddoe, koja je posjetila sva tri dosadašnja Banksyjeva rada u New Yorku. Sebi je zadala misiju da posjeti sva djela koja će Banksy stvoriti do kraja oktobra.

Njujorški performans ima i svoj profil na Instagramu, sa više od 30 hiljada pratilaca.

Najnoviji Banksyjev rad je crni pas koji urinira na hidrant, iznad čega stoji natpis "Ti me ispunjavaš". Rad je privukao veliki broj fanova koji su se fotografisali pored murala.

Fanovima je na raspolaganju i audio komentar djela, dostupan putem besplatnog telefonskog broja napisanog na zidu.

Banksyjev stav o nevjerovatnim cijenama koje postižu njegovi radovi izražen je u dokumentarnom filmu nominiranom za Oscara "Exit through the Gift Shop".