Zanimljivosti
1

Na Banksyjevom njujorškom štandu prodano samo osam djela

Klix.ba
Misteriozni ulični umjetnik Banksy iznenadio je svoje fanove tajnom prodajom svojih radova na štandu u blizini njujorškog Central Parka. Radovi, vrijedni 30-ak hiljada dolara, prodavani su za samo 60 dolara.

Britanski umjetnik je 13. dan svog boravka u New Yorku postavio štand na kojem je nepoznati muškarac prodavao njegova originalna i potpisana djela.

Vrijednost štanda procijenjena je na nekoliko stotina hiljada dolara, a za sedam sati, samo su tri osobe kupile osam radova. Ukupni prihod iznosio je 420 dolara.

Prvi kupac bila je žena koja je kupila dva rada za svoju djecu, a uspjela se i izboriti za popust od 50 posto. Pola sata kasnije, još jedna žena je kupila nekoliko radova, a pred kraj radnog vremena, muškarac iz Chicaga je došao kupiti "nešto za svoje zidove" i otišao sa četiri originalna Banksyjeva rada. Štand je ubrzo zatvoren zbog nezainteresiranosti javnosti.

Banksy je na svojoj web-stranici naglasio kako ponovnog postavljanja štanda neće biti te da se radilo o jednokratnoj akciji.