Zanimljivosti
8

Banksyjevi radovi stvaraju haos na ulicama New Yorka

Klix.ba
Čuvari su na pojačanom oprezu od kako je misteriozni britanski umjetnik počeo da radi na ulicama New Yorka, gdje su neki nezadovoljni vlasnici objekata oštetili njegove radove.

Britanac, čiji je identitet i dalje nepoznat, naveo je hipstere i ljubitelje umjetnosti da trče po čitavom gradu kako bi vidjeli njegove radove nastale u okviru newyorške turneje "Better Out Than In".

Banksyju je nuđen ogroman novac za njegova djela, ali je veliki broj njegovih radova razljutio vlasnike objekata na kojima su naslikani te su brzo uklonjeni.

"Grafiti ne uništavaju nečije vlasništvo, a to je znak raspada i gubitka kontrole. Neka mjesta su za umjetnost, neka nisu", rekao je Michael Bloomberg, gradonačelnik New Yorka.

U Brooklynu je vlasnik zgrade, na kojoj je Banksy naslikao dvije gejše na na mostu, postavio stražare kako bi pazili na gomilu fanova i spriječili incidente.

Banksyjev osvrt na tornjeve World Trade Centera uklonjen je za manje od sedam dana nakon nastanka, a vlasti nisu saopćile zašto.

Radovi ovog umjetnika prodavani su za sume od 30 do 1,87 miliona dolara, a izražavaju oštar humor i politički aktivizam. Sam Banksy protivi se basnoslovnim sumama koje ljudi daju za njegova djela i poziva fanove da besplatno preuzmu fotografije djela sa njegove web-stranice.