Zanimljiva pretraživanja
964

Šta su Bosanci i Hercegovci prošli mjesec najviše pretraživali na Googleu

Piše: M. A.
Prema gregorijanskom kalendaru, ramazan je nastupio 5. maja, a završio se zalaskom sunca 3. juna. Jedan broj Bosanaca i Hercegovaca je upravo u tom periodu pokušalo dobiti odgovore na neka pitanja o islamskim propisima u vezi s postom, a ništa ne bi bilo čudno da Google nije "zapamtio" i neka neobična, pomalo i smiješna pretraživanja.

Naime, kucanjem ključnih pojmova u Google tražilicu kao što su "mora li", "kuda", "kome", "da li je", "kako je", "kako se", "ko je", "kada je" i "kome je" dobit ćete listu prijedloga koji se zasnivaju upravo na čestim pretragama u proteklom periodu. S obzirom na to da je maj obilježio ramazanski post, dobar dio pretraga se upravo temeljio na pitanjima vezanim za ovu islamsku obavezu.

No, među nekim uobičajenim pitanjima koja se ponavljaju iz godine u godinu, kao što su ona vezana za način ili vrijeme obavljanja molitvi, bilo je i nekih neobičnih. Naprimjer, u Googleovoj memoriji ostalo je zabilježeno kako su korisnici interneta iz BiH često tražili odgovore na pitanja da li je nargila haram, mora li se prati kosa nakon spolnog odnosa, mora li se ustati na sehur, mora li se klanjati za vrijeme posta itd.

Izuzmemo li pretraživanja koja su usko vezana za islam i post, bilo je i onih koji su "pitali" Google može li žena ostati u drugom stanju za vrijeme neplodnih dana, mora li se plaćati TV pretplata, mora li se leća namakati, mora li se obračunati amortizacija, kuda ide ovaj svijet, da li je abortus bolan...

Treba naglasiti da se ne radi o historiji pretraživanja jedne osobe s određene IP adrese nego ukupno svih pretraga svih Google korisnika.