Komentari (22)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
@qlface: Popij i ti koju, mozda ti bude bolje.
i ja se poslije maksuzije osjecam \"mnogo bolje\"
E jeste vise dosadni sa definicijama... Sjasite ba!!
Šta je VENA ? Meni kao najpreciznija, i istovremeno najkraća definicija je slijedeća: "VENA je krvni sud koji odvodi krv iz mikrovaskulature". Napomena: nemam namjeru izjaviti da vena uopšteno završava u srčanoj pretkomori (primjerice, vena PORTA završava u jetrenoj mikrovaskulaturi).
Ima mnogo razlika u medicinskoj literaturi u nastojanjima da se precizno definiše "ARTERIJA". Meni kao najpreciznija, i istovremeno najkraća definicija je slijedeća: "ARTERIJA je krvni sud koji dovodi krv iz SRČANE KOMORE prema MIKROVASKULATURI".
Da se izbjegne upotreba stručnih izraza kako bi se jednostavnije opisalo širokim narodnim masama o čemu je riječ, povoljnije bi bilo umjesto izražavanja u stilu "mikovaskulatura srca" koristiti opis u stilu "srčani mišić".
Ma "@lik,@Mrav" obrati pažnju da je pogrešno napisano, citiram: "... spasli su život jednom čovjeku ubrizgavanjem alkohola u arterije koje dovode krv u srce ..." Bilo bi daleko ispravnije da je pisalo, citiram: "... spasli su život jednom čovjeku ubrizgavanjem alkohola u arterije koje dovode krv u MIKROVASKULATURU srca ..." Jel tako ?
Suludo je da se ovdje raspravljamo ali ne razumije svako medicinske pojmove i definicije, zato je po meni pravilno napisano u clanku "arterija" jer su koronarke koje hrane srce i izlaze iz glavne arterije tijela aorte ipak arterije bez obzira sto se vracaju i ulaze medju misicne snopove srca. To je srcani nutricioni krvotok koji po nekoj logici opet polazi od arterije. Histoloski se arterije i vene razlikuju po stijenci pri cemu vene imaju zaliske a arterije odgovarajuceg kalibra misicni zid ili elasticna vlakna (veliki kalibar). Neki ih dijele prema funkciji pa bi prema tome plucna arterija zapravo trebala biti "vena" jer nosi krv redukovanu kisikom ali ovo je diskutabilno. Eto nadam se da sam pomogao i ispravite me ako sam pogrijesio :))) pozz
Može li se reći, da je arterija uopšteno svaki krvni sud koji dovodi krv iz srca prema mikrovaskulaturi ? Ima li izuzetaka od toga ?
Ma "@lik" i "@@lik" u gore navedenom članku nije navedena riječ "koronarke". Postoji li uopšteno, precizna (u svijetu zajednička) definicija arterije i vene oko koje bi svi liječnici (bez izuzetaka) bili složni?
Nije se trebao zahvaliti ljekarima, nego samo onom jednom koji je bio dovoljno inteligentan da shvati što je bilo potrebno da se on izliječi. Mnogo je "stručnjaka" svuda, a nemaju blage veze o svom poslu i samo rijetki pojedinci su dovoljno inteligentni da shvataju prirodu: Dokazi su svuda oko nas.
sve je to ok...znam da se to tako radi, ali ipak i koronarne arterije dovode krv do nekog tkiva, ovaj put srcanog misica...
pa naravno a ovdje se misli na koronarke koje ipak "ulaze" u srcani misic radi njegove opskrbe. Njihovom okluzijom i nastaje infarkt u ovom slucaju kontrolisani. Ali to su ipak arterije.... citajte malo djeco, nemojte samo gledati serije tipa House M.D. i kupiti i roviti kamaru smeca sa wikipedie
Da Mrav2, arterije uvijek odvode krv iz srca pa makar u njima bila i venska krv kao sto je a. pulmonalis, a vene uvijek dovode krv u srce.
Da "lik" izgleda da postoji neka greška. Neko ne poznaje razliku između arterije i vene, pa misli da je povoljnije koristiti neku "pametniju" riječ, jel ?
arterije koje dovode krv u srce?? zanimljivo
Ma "qlface" treba da znaš da se alkohol i narkotici često koriste u medicini, i razlika između ispravne i pogrešne primjene je upravo u tome jel čovjek to koristi iz ličnog zadovoljstva bez konsultacije sa liječnikom (pogrešno), ili se koristi pod medicinskim nadzorom (ispravno). Jel kontaš ???