Ništa drugo nije pomoglo
146

Spasili mu život ubrizgavanjem injekcije s alkoholom

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Britanski ljekari spasli su život jednom čovjeku ubrizgavanjem alkohola u arterije koje dovode krv u srce, pošto su prethodno bezuspješno primijenili konvencionalne metode.

Ronald Aldom (77) iz Portisheada, nedaleko od Bristola, patio je od ventrikularne tahikardije, poremećaja rada srca koji može biti fatalan ako se ne liječi.

Kada su iscrpili sve uobičajene načine liječenja, ljekari su upumpali čist etanol u arterije kako bi izazvali kontrolisani srčani udar i ubili "neispravni" dio srčanog mišića, prenio je BBC.

Prethodno je uz pomoć katetera koji je prošao krvotokom do srca utvrđeno koji dio srčanog mišića šalje opasne signale i izaziva problem. Poslije eliminacije te mišićne tačke, srčani ritam vratio se u normalu.

Ovaj rijetki način liječenja do sada je izveden samo nekoliko puta u Britaniji.

Kardiolog Tom Johnson, koji je izvršio proceduru u Institutu za srce u Bristolu, rekao je da se pacijent sada osjeća "mnogo bolje".

Aldom, koji je u međuvremenu otpušten iz bolnice, zahvalio je ljekarima i rekao da sada ne bi bio ovdje bez primjene neobične alkoholne metode.