Zanimljivosti
44

Sarajevski slekeri pozivaju: Dođite da treniramo i družimo se u prirodi

Klix.ba
Od prošle godine u nekoliko sarajevskih parkova pažnju prolaznika privlače "hodači po gurtnama" ili kako sebe nazivaju "slekeri".

Ova grupa mladih ljudi u prirodi svakodnevno vježba slackline, zahtjevnu disciplinu koja liči na hodanje po konopcu. Najčešće ih možete vidjeti u dvorištu biblioteke Kampusa, kao i u Parku svjetlosti (kod Druge gimnazije), u Parkuši, Stojčevcu ili na Ilidži.

Slackline je vježba održavanja ravnoteže prilikom koje se koristi najlonska ili poliesterska gurtna zategnuta između dvije tačke (drveće, stijene, stubovi itd.), a može biti duga od 40 do čak 400 metara. Za razliku od hodanja po konopcu, slackline gurtna nije čvrsto napeta, već dinamična i ravna, te se razvlači i poskakuje, pa se može reći da se ponaša kao jedna dugačka trampolina.

Kako nam kažu sarajevski slekeri, ne znaju tačno ko je slackline donio u Sarajevo, ali su ih među prvima počeli vježbati "penjači sa Darive".

U dvorištu kasarne "Mustafa Hajrulahović Talijan" na Zmajevcu 2013. godine održan je festival Valterise - Urban X-Games, na kojem su posjetioci imali priliku probati hod na slacklineu, te se sve više mladih počelo baviti ovom zabavnom sportskom aktivnošću. Uskoro su se povezali i na Facebook grupi Slackline Sarajevo, s nadom da će privući što više zainteresovanih širom naše zemlje, te učiniti više na popularizaciji ovog sporta koji je, naprimjer, u Sloveniji uvršten u program fakulteta za tjelesni odgoj, a u mnogim drugim zemljama našao je svoje mjesto u školskoj nastavi, fizikalnoj terapiji, rehabilitaciji sportista nakon povreda i slično.

Ovaj sport je nastao u Americi početkom osamdesetih godina, a prvi evropski slackline festival održan je u Austriji 2006. godine. Sport je doživio veliki uspjeh i u Njemačkoj, Norveškoj, Češkoj, Poljskoj i mnogim drugim zemljama.

Hodanje po slacku ima brojne pozitivne efekte: njime se jača snaga mišića, ali služi i kao mentalna vježba. To je ujedno i sportski trening jer su balans i sposobnost opažanja važni za sve sportove, a idealno je i za rehabilitaciju nakon povreda koljena i članaka. Trikovi akrobacije su sjajan vid rekreacije, ali i forma meditacije za pronalaženje unutrašnjeg mira. Ipak, kako ističu sarajevski slekeri, na prvom mjestu im je zabava i druženje u prirodi.

Ukoliko im se poželite pridružiti, sve informacije o terminima možete dobiti na Facebooku.