Zanimljivosti
84

Prvi slacklining klub u BiH: Almir i Azra po španeru hodaju kao po cesti

NAP
Foto: NAP
Foto: NAP
Almir Kozić i Azra Begović koriste svako sunčano poslijepodne da vježbaju slacklining, piše bh. novinska agencija Patria.

Riječ je o hodanju po tankoj gurtni (španeru), koji je razapet između dva stabla. Sportsku disciplinu navodno su razvili ranih 80-tih prošlog stoljeća, kada su se dvojica penjača u kalifornijskoj dolini Yosemite krenula zabavljati hodanjem po ogradama oko parkirališta. Njihova strast je uskoro prerasla granice i naišla na oduševljenje penjača širom svijeta, koji su na ovaj način uvježbavali ravnotežu.

Danas milioni mladih u svijetu treniraju ovu sportsku disciplinu, a zahvaljujući Almiru i Azri, te nekoliko njihovih prijatelja, ona je od prošle godine dostupna i u Sarajevu.

"Almir je za sada najbolji u slackliningu. Krenuo je sa ovim prije dvije godine, a ja sam nešto kasnije", objašnjava Azra.

Zanimljiva sportska disciplina zahtjeva mnogo fizičkog napora ali i psihičke koncentracije pa su efekti od nje, kažu ovi mladi ljudi, izvanredni i za duh i za tijelo.

"Kada hodate po španeru, svaki mišić u tijelu vam je u funkciji. Ali, i mozak morate uključiti maksimalno, morate brzo reagovati kako ne biste pali", kaže Almir.

Almir i njegovi prijatelji za sada koriste drveće u sarajevskim parkovima kako bi vježbali slacklining, no u mnogim evropskim gradovima vlasti ovim sportistima prave namjenska sidrišta.

Slacklining je vrlo zanimljiv sport. Nije to, kažu ovi mladi ljudi, samo hodanje po gurtni. Postoji mnogo disciplina, kao što je hodanje po gurtni iznad rijeka, jezera ili mora kojeg sportisti nazivaju waterlining, ili longline u kojoj se hodanjem po nategnutoj gurtni prelazi oko 40 -100 pa i više metara.

Highline disciplina svakako je najekstremnija od svih. Predstavlja slacklining na velikoj visini iznad vode ili zemlje. Gurtna je često dodatno podebljana a većina highlinera koristi penjački pojas koji je zakačen za samu gurtnu.

"Za početak dovoljna je samo dobra volja. Nikakva posebna oprema nije potreba. Ako nas vidite u parku kako vježbamo, slobodno svratite", kaže Almir.