sport
146

Druženje i zdrav život: diplomate, poduzetnici, studenti i profesori u školi trčanja "Klix"

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Članovi Škole trčanja "Klix" već od marta vrijedno vježbaju i rade kako bi se pripremili za Sarajevski polumaraton koji će biti održan u septembru. Škola broji 40 aktivnih polaznika koji su iz Sarajeva, ali tu ima i Amerikanaca i jedan Britanac.

Prošli vikend članovi ove škole su boravili u Novom Sadu gdje su učestvovali u noćnoj utrci na šest kilometara i bili su najbolja škola u regiji. Tri člana su bila među prvih 10 što je veliki uspjeh za jednu školu trčanja.

"Sarajevski polumaraton će biti glavni ispit za školarce. Trenutno imamo dvije grupe - početnu i bržu i svi vježbamo zajedno. Radimo tri treninga sedmično, a nedjeljom imaju posebnu zadaću koju rade samostalno. Svi budu vrlo zadovoljni i pozitivni jer uđu u formu, smršave, druže se i osjećaju se bolje nakon treninga", rekao je Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon.

Škola trčanja "Klix" ima povećan broj članova u odnosu na prošlu godinu, a trend grupnog trčanja postao je popularan širom regiona. Članovi imaju od 25 do 35 godina, ali ima i starijih osoba.

"Tu su diplomate, poduzetnici, studenti, profesori i ljudi koji se bave različitim profesijama što je vrlo zanimljivo jer su svi skupljeni oko jedne ideje, a to je zdrav život i druženje", kazao je Mujanović.

Od marta su mnogo napredovali. Krenuli su od trčanja po jednu minutu, dok danas mogu trčati punih sat vremena bez većeg zamora. Sve se radi pod nadzorom trenera koji svoje učenike nadgledaju i kada nisu u školi. Putem mailova dobijaju zadaću koju ispunjavaju redovno. Trenutno vježbaju na Vilsonovom šetalištu, a uskoro prelaze na Vrelo Bosne gdje će povećati dionicu.

"Školarci su vrijedni, slušaju, posvećeni su ovome. cilj nam je razvoj zdravih životnih navika i zdravog života", naglasio je Mujanović.

Među školarcima je i Valida koja se rekreativno bavi sportom 15 godina.

"Pokušala sam trčati samostalno, ali nakon 3-4 kilometra mi postane dosadno i sjednem na kafu. Ovo je puno bolje. Ideja da se priključimo ovoj školi je ideja moje sestre koja ovdje trenira, a ja sam željela provest više vremena s njom pa sam se priključila. Ovo mi nije strano jer sam išla i na planinsko trčanje s prijateljima tako da volim taj adrenalin, a i na ovaj način se riješite nervoze i negativne energije" rekla je Valida.

Više informacija o Školi trčanja Klix potražite na njihovoj zvaničnoj Facebok stranici i zvaničnoj stranici Udruženja Marathon.