Zanimljivosti
2

Riješena misterija o mobitelu na snimku iz 1938. godine

Klix.ba
Misterija o tome kako je moguće da žena na snimku iz 1938. godine priča na mobitel, čini se da je napokon riješena.

Crno-bijeli snimak na kojem žena razgovara putem bežičnog telefona u tvornici u SAD-u 30-ih godina prošlog stoljeća ima više od 300.000 pregleda na YouTubeu.

Teoretičari zavjera snimak smatraju dokazom putovanja kroz vrijeme te ga povezuju sa drugim slučajevima starih filmova u kojima se pojavljuje moderna tehnologija u godinama u kojima zapravo još nije bila ni izumljena.

Korisnik YouTubea koji je postavio snimak sada je ustvrdio da je žena koja telefonira na snimku njegova baka. On tvrdi da je žena stvarno koristila mobitel, ali da je to prototip koji je razvila komunikacijska kompanija Leominster u Massachusettsu.

Kratki snimak pokazuje ženu odjevenu u elegantnu haljinu iz 30-ih godina prošlog stoljeća zajedno sa još nekoliko osoba  također odjevenih u odjeću iz tog razdoblja. Žena izgleda kao da živahno razgovara na telefon koji izgleda otprilike kao današnji mobiteli. Snimak je načinjen u tvornici američkog industrijskog diva Duponta, prenosi Daily Mail.

Otkako se pojavio na internetu, snimak je izazvao niz reakcija i tumačenja, ali muškarac koji ga je postavio tvrdi da je žena na snimku njegova baka Gertrude Jones.

"Imala je 17 godina. Pitao sam je o ovom videu i kazala mi je da se toga sjeća sasvim jasno. Kaže da je Dupont imao odjeljenje za telefonske komunikacije u tvornici. Eksperimentirali su sa bežičnim telefonima, a Gertruda i pet drugih žena su ih dobile sedam dana na testiranje. U momentu dok je snimana razgovarala je sa jednim od naučnika koji su radili na projektu", tvrdi korisnik YouTubea koji je postavio snimak.

Ovo nije jedini snimak iz vremena kada nisu postojali bežični telefoni. U filmu Charliea Chaplina iz 1928. također se pojavljuje žena koja razgovara na mobitel.