{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Poslušajte jedini snimak glasa Alexandera Grahama Bella

Klix.ba
26.4.2013. u 17:34
5
2
Poslušajte jedini snimak glasa Alexandera Grahama Bella
5
 
Istraživači američkog instituta Smithsonian obnovili su 128 godina star snimak glasa "oca telefona", naučnika Alexandera Grahama Bella, sa ploče od voska i kartona.
Restauraciju, koja je uključivala i konverziju optičkog skeniranja visoke rezolucije u digitalni audioformat, proveli su fizičar Carl Haber i Carlene Stephens, kustosica Nacionalnog muzeja američke historije.

Bell je svoje eksperimente sa zvukom provodio u periodu između 1880. i 1886. godine, u saradnji sa svojim rođakom Chichesterom Bellom i tehničarom Charlesom Sumnerom Tainterom. Radili su u Bellovom Volta laboratoriju u Washingtonu. Nakon što je Bellov veliki rival, Thomas Edison, 1877. godine uspio zabilježiti zvuk na foliji, Bell je morao unaprijediti proces. Neka njegova istraživanja svjetla i zvuka predvidjela su komunikaciju pomoću optičkih vlakana.

U laboratoriju su Bell i njegovi saradnici testirali različite materijale kako bi kreirali prvi audioaparat. Tačne metode koje su koristili za puštanje snimaka ostale su izgubljene u historiji. Sve do sada su u to vrijeme snimljeni diskovi bili nijemi eksponati i nije se znalo ni šta je zabilježeno na njima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: