Zanimljivosti
10

Regata na limenkama piva

Klix.ba
Mnogo prije nego je australski grad Darwin uveo zvanični program recikliranja, njegovi stanovnici su pronašli novu namjenu za prazne limenke od piva i sokova.

Još 1974. godine, tokom organizacije lokalnog vodenog festivala, Lutz Frankenfeld i Paul Rice-Chapman odlučili su kako bi bilo zabavno napraviti splav od limenki piva i ohrabriti druge da to učine. Rođena je godišnja Darwin Beer Can Regatta.

Gotovo 40 godina kasnije, interesovanje za ovu regatu samo raste te uključuje više od 65 plovila sačinjenih od praznih limenki piva. Neka sadrže i više od 1.500 praznih limenki, duga su i do 12 metara, a neki takmičari dolaze čak iz dalekih zemalja poput Kanade i Belgije.

Glavni događaj regate je Bitka Mindil, u okviru koje takmičari isplovljavaju kako bi pronašli skriveni objekt, a zatim napali druge takmičare pištoljima na vodu i brašnom. Tokom Can Boat Challengea, timovi od po četiri osobe utrkuju se na kratkoj stazi između bova, a tu je i takmičenje za najbolje plovilo napravljeno od limenki bezalkoholnih pića, kako bi i maloljetnici mogli učestvovati.

Sva plovila moraju kao primarno sredstvo za plovidbu koristiti prazne limenka, a tu je i vodič za novopridošle. Posjetiocima koji ne žele da se takmiče na raspolaganju je čitav niz dešavanja i takmičenja na kopnu.

Nacionalni morski muzej u Sydneyu čuva sva plovila sa ranijih regata u svojoj stalnoj postavci.