Svijet
6

Svjetska armada stigla u Sydney

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ratni brodovi iz 17 zemalja stigli su u sidnejsku luku kako bi prisustvovali nautičkoj manifestaciji povodom obilježavanja stogodišnjice australskog uzdizanja u nezavisnu pomorsku silu.

Brodovi iz Kine, Francuske, Japana, Malezije, Tajlanda, SAD-a i Velike Britanije uplovili su u sidnejsku luku kako bi proslavili stogodišnjicu prvog uplovljavanja Australske kraljevske mornarice.

Sedam australskih ratnih brodova, predvođenih brodom HMAS Australia, 4. oktobra 1913. godine uplovilo je u gradske vode kako bi javnosti prikazali nezavisnu pomorsku silu i uzdizanje Australije kao moderne nacije. Do tada su australsku koloniju branili britanski brodovi.

"Bilo je to rođenje Australske kraljevske mornarice u smislu posjedovanja vlastitih brodova, ali i nacionalnosti. Imali smo vlastitu mornaricu", izjavio je admiral Tim Barret, čelnik australske mornarice.

Međunarodnu flotu dočekao je plotun iz 21 topa sa HMAS Sydney, čelnika australskih ratnih brodova, prije početka ceremonijalne smotre koju će voditi britanski princ Harry, australski premijer Tony Abbott i glavni guverner Quentin Bryce, kao kraljicin predstavnik.

Dva ruska broda su u posljednjem trenutku otkazala dolazak zbog tenzija u SirIji, dok su dva kanadska broda otkazala zbog sudara tokom vojne vježbe.

Sydney će biti domaćin proslave koja će trajati čitavu sedmicu.