Putovanja
0

Pogledajte ludu utrku kartonskih čamaca

Klix.ba
U Arkansasu (SAD) je održan 27. svjetski šampionat u utrkama kartonskih čamaca. Takmičari svih dobi okupili su se na jezeru u Heber Springsu i utrkivali se u kartonskim čamcima kućne izrade.

Tu su i tematska takmičenja poput "Jedrenja sa superherojima", u okviru kojeg takmičari nose posebne kostime i dekoracije, a tim koji najbolje prikaže temu biva nagrađen Kapetanovom nagradom.

Najpoželjnija nagrada je Ponos flote, koja se daje za najkreativnije dizajniran ili najkvalitetnije napravljen čamac.

Dok se neki timovi fokusiraju na izgled čamca, drugi su se opredijelili za brzinu, a takmičari koji potonu su također u prilici da osvoje nagradu. Nagrada Titanic daje se timu sa najdramatičnijim potapanjem.

Svi čamci, uključujući i vesla i dekoracije, moraju biti napravljeni isključivo od kartona i nijedan drugi materijal se ne smije koristiti. Dozvoljena je upotreba boja, ljepljive trake i ukrasa koji ne utječu na plovnost ili strukturnu snagu čamca.

Takmičenje je pokrenuto '80-ih godina kako bi promoviralo turizam na jezerima u malim gradovima. Nedavno je portal TripAdvisor proglasio ovu utrku jednim od 10 najluđih događaja u SAD-u.