Ekološki koristan
13

Prije 200 godina izumljen je prvi bicikl: Osvaja svijet i spašava planetu

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Bicikl su danas značajni kao odgovor na zagađenje okoline. Kako se oni razvijaju, gradovi pozdravljaju ekološke koristi bicikla, a vozači mnogobrojne pogodnosti i udobnost vožnje.

Međutim, mnogi možda ne znaju da je prvi bicikl napravljen 1817. godine i taj prvi model nije imao pedale, već se pokretao nogama dodirujući tlo.

Otac ovog omiljenog prijevoznog sredstva, njemački baron Karl von Drais se 12. juna 1817. godine prvi put provozao na svojoj "Laufsmaschine" dva kilometra od centra Meinnheima i nazad za manje od sat vremena. On je izumio prvi bicikl jer mu je trebala zamjena za konja i kočiju, tada najvažnije prijevozno sredstvo.

Vremenom se bicikl stalno usavršavao i postajao praktičniji. Tako postoje i "električni" bicikli koji su olakšica starijim osobama da voze duge relacije bez previše umora koji ne bi mogli podnijeti.

Tu su i teretni bicikli koji mogu prevoziti lakši teret.

Danas, 200 godina nakon što je izumljen prvi bicikl, mnogi gradovi podstiču urbani biciklizam jer smanjuje saobraćajne gužve i štetne gasove koje proizvode motorna vozila.