Zanimljivosti
5

Povratak Hercula Poirota: 37 godina nakon smrti autorice

Klix.ba
David Suchet kao Hercul Poirot
David Suchet kao Hercul Poirot
Prošle su četiri decenije od kako je čuveni književni detektiv Hercule Poirot zatvorio svoj posljednji slučaj. Nakon 37 godina od smrti svoje autorice, Agathe Christie, čuveni detektiv vraća se u akciju.

Ekscentični detektiv vratit će se u novom romanu, napisanom uz dopuštenje autoričine porodice. Književnica Sophie Hannah zadobila je povjerenje porodice nakon što im je objasnila svoju ljubav ka Christeinim romanima.

Izdavači HarperCollins ne žele da odaju bilo kakve informacije o radnji romana, koji će izaći u septembru naredne godine i još uvijek nema naslova.

Iako je Poirot preminuo od srčanog udara, rješavajuću svoj posljednji slučaj, Hannah planira da ga uskrsne u priči koja će biti intrigantna poput onih koje je pisala Christie.

"Nadam se da ću stvoriti zagonetku koja će zbuniti i frustrirati Poirota barem nekoliko poglavlja", kaže Hannah.

Književnica iz Cambridgea navodi kako je postala opsesivni fan Christie još kao 13-godišnjakinja, kada je sakupila i pročitala sve njene romane za manje od godine dana.

"Hercule Poirot i Miss Marple su me naveli da svoj radni život posvetim pisanju kriminalističkih priča, a Christeino briljantno pisanje i razumijevanje ljudske psihe su oblikovali moj identitet kao pisca", dodala je Hannah.

Prvi nastavak Christeinih romana u historiji autorizirala je kompanija Acorn Productions Limited, koja uređuje prava na Christieine radove.

"Nevjerovatna je sreća dovela sa Sophie Hannah bude izabrana. Njen agent obratio se HarperCollinsu iste sedmice kada smo moji kolege i ja raspravljali o novom Christie romanu. Njena ideja za priču bila je tako uvjerljiva, a njena strast za radom moje bake tako snažna, da smo shvatili da je pravo vrijeme za novu knjigu", rekao je Christein unuk Mathew Prichard.

Christie je prvi roman sa Herculom Poirotom, "Tajanstvena afera u Stylesu" napisala 1916., a uslijedila su još 32. Velikog belgijskog detektiva ubila je u romanu "Zavjesa: Poirotov posljednji slučaj". Roman je napisan '40-ih godina, ali ga je Christie držala pod ključem sve do 1975., godinu dana prije svoje smrti.

Veliki broj njenih romana adaptiran je ekraniziran te adaptiran za potrebe teatra. Poirota je na malim ekranima utjelovio David Suchet.