Zanimljivosti
0

Porodica Grimaldi spasila francuske slonice

Klix.ba
Vladajuća porodica iz Monaka spasila je od sigurne smrti dvije francuske bolesne slonice stare četrdesetak godina. Slonice su trebale biti uspavane zbog sumnje na tuberkulozu.

Slonice Baby (42) i Nepal (43) trebale su biti uspavane zbog sumnje na tuberkulozu koja je predstavljala potencijalnu prijetnju za druge životinje i posjetioce zoo vrta Tete d'Or u Lyonu.

Novi dom dobit će na imanju porodice Grimaldi u Roc Agelu, u planinama iznad Monaka, saopćio je Jean-Francois Carenco, prefekt francuske oblasti Rhone. Novinarima je rekao da se krajem marta sastao sa princezom Stephanie, koja mu je garantovala da će se pobrinuti za slonice.

Carenco je u decembru prošle godine tražio da se slonice uspavaju, jer se pretpostavlja da imaju tuberkulozu, ali je sud krajem februara ukinuo tu odluku.

Protiv uspavljivanja Baby i Nepal ustali su aktivisti za zaštitu životinja, među kojima i nekadašnja filmska glumica Brigitte Bardot. Ona je u januaru zaprijetila da će, ukoliko vlasti odluče da uspavaju slonice, zatražiti državljanstvo Rusije kao i Gerard Depardieu.