Zanimljivosti
18

Ovo nije svemirski brod, već pravi ratni brod koji ne plovi već 10 godina

Klix.ba
(Foto: Američka mornarica)
U jeku Hladnog rata, Sjedinjene Američke Države počele su razvijati "nevidljivi" brod koji je konačno pušten u upotrebu davne 1985. godine.

Upotreba nije uključivala učešće u bitkama, već u testovima tehnologije koja će omogućiti nevidljivost za radare i tehnologije automatiziranog upravljanja plovilom, piše Business Insider.

Brod je dobio ime Sea Shadow, a u službi vojske kao neobično testno plovilo radio je sve do 2006. kada je povučen u penziju. Iako su prvi testovi počeli 1985. godine, brod je bio potpuna tajna sve do 1993. kada je predstavljen javnosti.

Pored pokušaja izbjegavanja radara, brod je bio dizajniran da testira izbjegavanje sovjetskim satelitima koji su tada vrebali iz Zemljine orbite.

Broj je bio čudo automatizma jer je njima upravljala srazmjerno mala posada. Brod je bio dugačak 49 metara, imao je samo 12 kreveta, jednu mikrovalnu peć, jedan frižider i jedan stol.

Iako je povučen iz operative prije tačno 10 godina, tehnologija kojom je bio opremljen danas se nalazi u modernim američkim razaračima.