Na području Poljske
74

Otkriveni staklenici i vrt u kojima se uzgajalo voće i povrće za Hitlera

M. N.
Foto: Mazurolandia
Ostaci vrta i staklenika koji je vođa nacista Adolf Hitler koristio za uzgoj voća i povrća otkriveni su u nekadašnjem glavnom štabu Istočnog Fronta.

Lokalni historičari su istražujući ozloglašeni bunker Wolf's Lair koji se nalazi na području današnje sjeveroistočne Poljske otkrili izvorne temelje vrtlarske kuće, dva staklenika i podzemnu kotlovnicu koja je dovodila vodu i topli zrak kako bi osoblje moglo uzgajati svježe vrtne proizvode tokom cijele godine.

Opisujući otkriće kao banalnost zla, historičar Jacek Adamski iz Vojnog muzeja Mazurolandia kazao je da lokacija u kojoj je bila Istočna Pruska samo 800 metara udaljena od Hitlerovog ličnog bunkera.

"Znali smo da su ovdje negdje u okolini ostaci vrtova koji su služili Wolf's Lairu. Kao vegetarijanac nepušač Hitler je imao takve vrtove u svakom sjedištu pa smo prije tri godine donijeli odluku da ga počnemo tražiti analizirajući fotografije i arhive te kroz razgovore s lokalnim ljudima koji su se mogli sjetiti da su ga vidjeli odmah nakon rata kada su bili djeca", rekao je Adamski za portal The First News.

Hitlerova dnevna rutina uključivala je kasni doručak koji se sastojao od dvije jabuke, dvopeka i čaja, a potom su slijedili obroci koji su se sastojali od vegetarijanske supe, ražnjića od mrkve i krompira te pržena jaja s kašom.

Njegova kušačica jela Margot Wölk koja je bila prisilno zaposlena u vrtu kako bi provjeravala da hrana nije otrovana, kazala je da su njegovi obroci pravljeni od najukusnijih svježih stvari, od šparoga, preko paprika i graška koji su služeni uz rižu i salatu.

Pronađeni su i keramičko, porculansko i stakleno posuđe.

Osim vrta i staklenika u okviru baze su bili i brijačnica, kazino, kino i ljetnikovac. Hitlerov štab skriven u drveću i močvari izgrađen je 1940. godine kada se nacistička Njemačka pripremala da napadne Sovjetski savez. Stigavši dva dana nakon invazije 1941. godine, nacistički vođa je proveo više od dvije godine u bazi orkestrirajući njegove smrtonosne planove za Operaciju Barbarossa.

Prostor je uništen 20. jula 1944. godine kada je Klaus von Stauffenberg aktivirao bombu nakon neuspjelog državnog udara. Hitler je preživio.

"Iako Hitler nikada nije radio u svom vrtu, ovi predmeti pružaju oštar uvid u njegov život kao dodatna potvrda njegovih navika. Štaviše, oni podvlače čistu banalnost koja se skriva iza zla", dodao je Adamski.