Zanimljivosti
15

New York prije više od 20 godina

Klix.ba
(Foto: Gregoire Alessandrini)
Alessandrini Gregoire je proveo samo jednu godinu u New Yorku gdje je iz Francuske došao kao učenik i pisac u ranim 90-im godinama i zaljubio se u ovaj grad.

Proveo je, kako je rekao, nevjerovatnu godinu dana u New Yorku radeći kao francuski dopisnik za različite časopise.

"Tada nisam želio biti profesionalni fotograf, ali sam želio biti svjedok svijeta koji nestaje", izjavio je Alessandrini.

"Tu i tamo, mogli su se vidjeti ostaci zlatnog doba, početne ideje New Yorka. To je bilo vrijeme u kojem se sve činilo mogućim, sve je bilo jeftino, jednostavno i divlje", opisuje fotograf.

Dodao je da je grad doživio strahovite promjene 70-ih i 80-ih godina i da sada samo možete šetati ulicama i pronalaziti znakove i ostatke legendarnog New Yorka.

"Baš kao da se grad probudio mamuran poslije svih zabava iz prošlosti. Samo ste mogli usmjeriti kameru i dovela bi vas ovdje… stari Keith Haring murali, potpuno prazan, grafiti posvećeni mrtvima, ludi ljudi i divlje zabave, filmska atmosfera na parkingu...", nostalgičan je Gregorie.

On živi u Parizu i povremeno posjećuje New York. Rekao je da se grad dramatično promijenio, posebno mjesta gdje je izlazio s društvom. Istakao je da njegove fotografije jesu načinjene nedavno, ali da se zahvaljujući njima osjeti kako je New York u potpunosti drugačiji.