Cijena sitnica
25

Nekoliko bijelih tartufa na aukciji u Italiji prodato za 75.000 eura

Klix.ba
Bijeli tartufi (Foto: EPA-EFE)
Bijeli tartufi (Foto: EPA-EFE)
Nekoliko bijelih tartufa čija je težina blizu 850 grama prodato je na aukciji u regiji Piedmont na sjeveroistoku Italije za 75.000 eura.

Najviše je ponudio poduzetnik iz Hong Konga koji se satelitskom vezom za tartuf natjecao sa zainteresiranim kupcem iz Dubaija.

Isabelle Gianicolo iz Nacionalnog centra za istraživanje tartufa je napomenula da je aukcijska cijena bila "simbolična" i da, s obzirom na to da su prihodi dati u humanitarne svrhe, nije nužno odražavala pravu tržišnu cijenu. Na cijenu je ove godine utjecala i suša koja je pogodila ovo područje.

"Situacija je malo bolja, ali očigledno je da ovo neće biti uspješna godina jer u prodaji neće biti velikih primjeraka tartufa, iako su ovi manji također veoma kvalitetni", rekla je Gianicolo.

Prošle godine ste kilogram tartufa mogli kupiti za 3.000-4.000 eura, dok ovogodišnja tržišna cijena jednog kilograma tartufa iznosi 6.000 eura.

Bijeli tartuf je najskuplja i najkvalitetnija gljiva na svijetu, a sezona traje od septembra do kraja januara. U gradu Alba u Piedmontu se već devdeset godina tradicionalno organizira aukcijska prodaja ove vrste gljiva.