Zanimljivosti
0

Neki od najčudnijih zakona na svijetu

Klix.ba
Širom svijeta se svakodnevno donose novi zakoni kojim se regulišu sve sfere života. Međutim, neki od njih su čudni, a ponekad i smiješni.

Ukoliko sanjate o besmrtnosti preselite se u grad Longyearbyen, koji se nalazi na norveškoj prekomorskoj teritoriji Svalbardu. Naime, u ovom gradu je zabranjeno umrijeti. Razlog tome je činjenica da zbog niskih temperatura tokom cijele godine tijela ne truhnu. Na grobljima je posljednji put neko ukopan još prije 70 godina. Ukoliko se nađete na samrtnoj postelji u ovom gradu, vlasti će vas prebaciti na kopno, gdje možete umrijeti bez straha od hapšenja.

U Singapuru je od 1992. godine zabranjeno žvakati žvake. Jedini izuzetak su nikotinske žvake, ali se one mogu dobiti samo uz recept.

Kada jedete u bilo kojem restoranu u Danskoj, niste obavezni da platite za hranu koju ste pojeli ukoliko, prema vašem mišljenju, niste siti nakon objeda.

Ukoliko vas neko od zaposlenih na carini u Velikoj Britaniji bude maltretirao, ne pokušavajte stvar riješiti na sudu. Naime, član 268 zakona o carini kaže da se protiv zaposlenika carine ne može podnijeti sudska prijava u prvih 30 dana nakon incidenta, dok član 272 istog tog zakona kaže da se prijava protiv tog zaposlenika mora podnijeti u prvih 30 dana nakon incidenta.

U Japanu je zabranjeno biti gojazan. Iako je stepen gojaznosti u ovoj zemlji jedan od najnižih u svijetu, to ih nije spriječilo da 2009. godine donesu zakon o maksimalnom obimu struka. Muškarci stariji od 40 godina ne smiju imati obim struka veći od 80, a žene od 90 centimetara.

Na Tajlandu je zabranjeno izaći iz doma bez donjeg veša, voziti automobil bez majice ili gaziti po novcu.

Ukoliko se nalazite na safariju u Keniji i vaš lokalni vodič odjednom počne da se svlači i hoda go po savani, nemojte slijediti njegov primjer. Kenijcima je dozvoljeno da hodaju goli po savani, ali turistima ne.

U Danskoj ste prema zakonu obavezni da svaki put prije nego upalite automobil provjerite ispod njega kako biste bili sigurni da tu nije zaspalo neko dijete. Ukoliko nekim slučajem završite u zatvoru u ovoj zemlji, nemojte se previše brinuti jer zakonom nije zabranjeno bježati iz zatvora.

U Švicarskoj je zabranjeno puštati vodu iz vodokotlića nakon 22 sata.

Na Trinidadu i Tobagu je zabranjeno nositi maskirnu odjeću. Kako kažu zvaničnici, zakon je uveden kako ljudi ne bi imitirali vojne snage.

Prema zakonu nazvanom "Zakon o svemiru 1986", Vlada Velike Britanije može koristiti određenu silu kako bi spriječila invaziju vanzemaljaca, ali samo ukoliko oni ne posjeduju dozvolu za invaziju.

U Chicagu možete biti uhapšeni bilo gdje ukoliko stojeći pijete neko alkoholno piće, a u Clevelandu samo jedna osoba smije piti iz jedne boce whiskeyja. U Saskatchewanu u Kanadi je zabranjeno piti vodu tamo gdje se toči i pivo.