Bizarne zabrane
18

U centru Rima zabranjeno jesti i piti

SRNA
U Rimu je uvedena novčana kazna od 500 eura za konzumiranje hrane u centru grada.

Od decembra ove godine niko neće smjeti da jede i pije na stepenicama trga "Španije", ispred fontane Bernini, na trgu "Pavona" i duž Via dei Fori Imperiali, odnosno u istorijskim arhitektonskim kompleksima i mjestima.

Ovu naredbu gradonačelnika Italijani već nazivaju - "antizemičkom".

Turisti, koji su došli da uživaju u ljepotama Rima, neće moći da pojedu sladoled na ogradi koja "opkoljava" veleljepni Pantheon.

Takav zakon je rezultat kulture zapadne Evrope - smatra politikolog Georg Gabrieljan.

Lični prostor je rezultat "300-godišnjeg rada na čovjeku i zakonodavstvu".

Čovjek može da izrazi slobodu svog postojanja, ali na način koji ne ometa susjeda. Zato ljudi, koji su došli u centar grada da uživaju u arhitekturi, mogu da budu uvrijeđeni gledajući druge kako jedu. To smanjuje zadovoljstvo od putovanja - ovjašnjava on.

Zakonodavci su veoma "kreativni" i u drugim evropskim državama.

Švicarcima, koji veoma poštuju mir drugih ljudi, zabranjeno je da bučno puštaju vodu u klozetu poslije deset sati uveče. U Velikoj Britaniji se ne smije umrijeti u parlamentu i ljubiti se na željezničkim stanicama!

U Italiji, u gradu Tropeja, postoji zakon koji striktno reguliše ko smije da se nalazi na plaži nag, a ko ne. U zakonu piše:

"Žene, koje su debele, ružne ili nisu lijepe ne smiju da budu na plaži neobučene. Takvo pravo imaju samo mlade žene, koje su dostojne toga da predstave ljepotu ženskog tijela".

Prema broju ovakvih neobičnih zabrana, ispred Evrope su samo SAD.

Tamo ima, za mnoge, apsurdnih zakona. U Kaliforniji je zabranjen "javni polni snošaj životinja na manje od 500 metara od bilo koje ustanove".

U Alabami je zabranjeno voziti kola vezanih očiju, u Vermontu udate žene moraju imati pisanu saglasnost muža za - zubne proteze?!