Istraživanje
6

Mozak muškarce vidi kao cjelinu, a žene u dijelovima

Klix.ba
Samo jedan pogled na policu sa magazinima u bilo kojem supermarketu će pokazati da su žene često u fokusu seksualne objektifikacije. Naučnici sada vjeruju da ovom trendu pomaže i činjenica da mozak drugačije procesuira slike muškaraca i žena.

Prema rezultatima posljednjih istraživanja, mozak ženu mnogo češće rastavlja na dijelove nego što je vidi kao cjelinu. Nasuprot tome, mozak muškarce vidi kao cjelinu, a ne kao skup raznih dijelova.

Mnoga istaživanja su pokazala da objektificiranje ima loš utjecaj na žene. Povezano je sa lošijim uspjehom u školi ili na poslu, poremećajima u prehrani i lošim raspoloženjem.

Međutim, sva ta istraživanja su se fokusirala na percepciju onih koji su objektificirani. Sarah Gervais, psihologinja sa Univerziteta u Nebraski, je željela istražiti šta se tačno događa u osobama koje objektificiraju, piše LiveScience.

Da bi pronašla odgovore na svoja pitanja, Gervais se fokusirala na dvije vrste mentalnog procesuiranja – globalno i lokalno. Globalno procesuiranje se odnosi na to kako mozak identificira objekte kao cjelinu. Globalno procesuiranje se koristi kada mozak prepoznaje ljude i tokom kojeg nije dovoljno znati samo oblik nosa, već i gdje se nos nalazi u odnosu na oči i usta. Lokalno procesuiranje se više fokusira na individualne dijelove objekta.

Ukoliko su žene seksualno objektificirane, onda ljudi njihova tijela procesuiraju na lokalni način, fokusirajući se na pojedinačne dijelove tijela.

Kako bi testirali ovu ideju, Gervais i njene kolege su izveli dva skoro identična eksperimenta sa ukupno 227 osoba. Svakoj osobi je pokazano 48 fotografija mladih muškaraca i žena. Nakon što su pregledali svaku od fotografija, na kojima se vidjelo cijelo tijelo, učesnici eksperimenta su gledali dvije fotografije postavljene jednu pored druge.

Jedna je bila originalna fotografija, a druga je bila original na kojem je blago promijenjen izgled struka ili grudi. Učesnici su morali odabrati onu fotografiju koju su već ranije vidjeli. U nekim slučajevima, fotografije su samo pokazivale uvećan struk ili grudi, a učesnici eksperimenta su morali napraviti razliku između originalnog i izmijenjenog dijela tijela.

Rezultati su pokazali veliku razliku u percepciji muškaraca i žena. Kada su posmatrali fotografije žena, učesnici su bili mnogo bolji u prepoznavanju individualnih dijelova tijela, nego fotografija cijelog tijela. Rezultati su bili potpuno suprotni kada su u pitanju fotografije muškaraca.

"I muškarci i žene imaju istu percepciju žena. Krivica nije samo na muškarcima", rekla je Gervais.