{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muškarci i žene zaista stvari vide drugačije

4.9.2012. u 19:46
31
371
Muškarci i žene zaista stvari vide drugačije
31
Muškarci i žene zaista stvari vide drugačije
Istraživanje urađeno na Univerzitetu u New Yorku je pokazalo da muškarci i žene zaista na različite načine vide stvari. Naime, mozak muškaraca i žena na različit način procesuira boje.
To znači da ukoliko muškarac i žena gledaju u narandžastu boju, njemu će ona izgledati crvenija. Slično tome, trava izgleda zelenija ženama.

Eksperimenti su pokazali da muškarci jako teško razaznaju sitne razlike u nijansama žute, zelene i plave boje.

Ovi zanimljivi rezultati su dobijeni iz eksperimenata u kojima su muškarcima i ženama u kratkim intervalima prikazivana svjetlost različitih boja, a oni su morali govoriti šta vide, prenosi Daily Mail.

Eksperti kažu da se ove razlike ne mogu objasniti razlikama u strukturi očiju. To znači da se odgovor mora nalaziti u mozgu. Naučnici pretpostavljaju da muški hormon testosteron utječe na način procesuiranja boja.

"Mi pretpostavljamo da testosteron ima važnu ulogu i da zbog njega muškarci drugačije gledaju na stvari", rekao je jedan od naučnika.

Naučnici nisu sigurni koliki utjecaj te razlike imaju u stvarnom svijetu, van laboratorija.

Vid nije jedino čulo po kojem se muškarci razlikuju od žena. Naučnici su otkrili i to da žene imaju bolje čulo sluha, ukusa i mirisa. Dokazano je i to da muškarci bolje otkrivaju detalje na pokretnim slikama.

Naučnici pretpostavljaju da su zbog toga naši preci bili uspješni lovci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: