Zanimljivosti
12

Mladi muslimani traže ljubav preko aplikacije Muzmatch

Klix.ba
Sana Ikram i Hakim, upoznali se preko aplikacije Muzmatch (Foto: Al Jazeera)
Sana Ikram i Hakim, upoznali se preko aplikacije Muzmatch (Foto: Al Jazeera)
Mladi muslimani u Velikoj Britaniji odlučili su odstupiti od tradicionalnog načina upoznavanja partnera, a u pronalaženju budućih bračnih drugova sada pomaže im aplikacija Muzmatch, namijenjena isključivo muslimanima.

Arzo Kazimi je već duže vrijeme u potrazi sa suprugom, ali tokom osam godina potrage nisu joj pomogli ni zajednički prijatelji ni stranice za upoznavanje. 33-godišnja finansijska savjetnica iz Birminghama, pakistansko-kašmirskog porijekla, kaže da joj se čini da supruga traži cijelu vječnost. Ističe da jako rijetko upoznaje slobodne muškarce koji su muslimani.

U posljednje četiri sedmice koristi Muzmatch, pametnu aplikaciju koja pomaže muslimanima da pronađu potencijalnog bračnog druga. Za razliku od Tindera i Hingea, Muzmatch je isključivo namijenjena muslimanima.

"Kako bih upoznala muslimana moram uraditi nešto drugačije, i to sada radim“, kazala je Arzo dodavši da joj je cilj pronaći osobu koja odgovara njenim profesionalnim dostignućima, ali i zapadno-islamskim vrijednostima.

Veze su često zabranjene u nekim muslimanskim porodicama u kojima su članovi porodica često direktno uključeni u traženje partnera.

25-godišnja nastavnica Nilima Thakur supruga traži oko godinu dana i nedavno je počela koristiti aplikaciju za povezivanje parova.

"Mislim da je ovo veoma neobičan način za upoznavanje. Upoznavanje preko porodica je katastrofa. Znam da mi porodica želi najbolje, ali ja najbolje znam šta tražim", kazala je Thakur navodeći da je zainteresovana za kombinaciju islamskih principa i privlačne osobnosti kad su muškarci u pitanju.

Sana Ikram iz Swindona već dvije godine traži muža i ističe da društvene mreže ne daju uvijek rezultate. Nakon posjećivanja događaja vezanih za brak, traženja savjeta od vjerskih vođa i istaknutih žena u pakistanskoj zajednici koje pomažu u pronalaženju partnera, ova 24-godišnjakina je počela koristiti aplikaciju.Prošlog mjeseca upoznala je 23-godišnjeg biznismena Hakima s kojim je bila u kontaktu preko WhatsAppa, a upoznali su se mjesec dana kasnije. Ikram je kazala Hakimu da će, ukoliko ima ozbiljne namjere, morati upoznati njenu majku. Nakon nekoliko porodičnih druženja, Hakim ju je zaprosio, a vjenčali su se četiri mjeseca nakon prvog susreta.