Božićna priča
12

Maja Mišić Skoko: Blagdani su važni jer nas spajaju, odavno nije bilo ljepše u Mostaru

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Božić je blagdan zajedništva, a malo gdje je se ono toliko potrebno, a i vidljivo kad se desi, kao u Mostaru. Zimski grad u na Šetalištu, ulici koja za neke nosi ime Lenjina, a za druge Nikole Šubića Zrinjskog, stvara ovog decembra neke nove i pozitivne priče.

Među brojnim štandovima ovogdišnjeg Zimskog grada posebno se izdvaja onaj modne kreatiorice Maje Mišić Skoko, koliko zbog neposredne i ljubazne vlasnice, toliko zbog šarolikih i orginalnih proizvoda te blagdanskog duha koji vlada.

"Božićni blagdani su mi zaista bitni, meni, ali i cijeloj mojoj porodici. Nažalost danas radimo, ali inače ne bi radila na Badnji dan. Ipak, preuzete obaveze se moraju poštovati, ali bar je unutrašnji osjećaj svečarski", kaže nam Maja.

Običaj nalaže da se Božić obilježava u krugu najuže porodice. Odvojenost od muža koji radi u Njemačkoj teško pada, ali tu su majka, sestra, njena kći....

"Večeras ćemo unostit badnjak, na Božić je svečani ručak, a večeras se poslije posla ide na ponoćku. Vidjećemo dokad će večeras radne obaveze u Zimskog gradu nalagati, ali se nadam da ćemo ranije domu svom", ponadala se.

Desetak godina je po sličnim sajmovima, adventima, ali je ove godine posebno lijepo, najljepše do sada u Mostaru.

"Osjeti se neko zajedništvo između ljudi, ovdje u sredini grada, u ovoj prelijepoj ulici. Mi smo ovdje svih nacija i vjera, mješanih i nemješanih brakova. Prvi put za blagdane osjetim u Mostaru da nema nikakvih razlika i to je velika stvar. Osjeti se blagdansko raspoloženje među ljudima i odavno nije bilo ljepše u Mostaru", s osmjehom nam je kazala.

Maja je modna kreatorica, uređenje prostora joj je hobi i puna je ideja kako bi Zimski grad izgledao još bolje. Nedostaje joj jedna velika jelka, mjesto gdje se mogu kupiti novogodišnji ukrasi, ali nada se da će i toga biti naredne godine. Prisjeća se Zimskog grada i Djeda Mraza kad je ona bila dijete, a koji je bio smješten u tadašnjem Domu mladih na Rondou, današnjoj Kosači.

"Ako se ne mogu kupiti neki posebni ukrasi, mogu kod mene na štandu moje posebne Frozen kape. Ni sama ne znam koliko sam ih prodala svih ovih godina, a i sad ovdje na Zimskom gradu idu sjajno", pohvalila nam se Maja Mišić Skoko, pokazuući kape, ali pjesmu napisanu njoj u čast.

Vrijeme je uvijek činilo svoje, a dobri ljudi išli i ispred vremena. Neki pomaci nevidljivi običnim danima, zasjaju baš za praznike.