Zanimljivosti
27

Ludi zakoni u SAD-u: Zabranjeno parkiranje slona bez parking karte, držanje sladoleda u džepu...

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Jahanje kamile na autoputu protivi se zakonima u Nevadi, držati sladoled u džepu nedjeljom zabranjeno je u Georgiji, a pogrešno izgovaranje imena države Arkansas može vas koštati zatvora. Ovo su samo neki od zakona koji se još uvijek provode širom Sjedinjenih Američkih Država.

Infographic je odlučio sve turiste koji budu dolazili u SAD upoznati o zakonima koji su naizgled banalni, ali vas mogu koštati novčane kazne ili zatvora. Pored već navedenih, u Alabami je zabranjeno nositi umjetne brkove jer uzrokuju smijeh kod vjernika u crkvama tokom molitve, dok je u Aljasci zabranjeno probuditi medvjeda da biste ga uslikali. U Californiji, ukoliko žaba umre tokom takmičenja žaba u skokovima, zabranjeno je pojesti je, a u Floridi ukoliko "parkirate" slona na parking mjesto, morate platiti uslugu kao i za vozilo.

U Idahu svojoj ljepšoj polovini ne smijete pokloniti kutiju čokolada težine 22 kilograma. Za razliku od onih koji imaju obje ruke, pianisti sa jednom rukom po zakonu u Iowi moraju svirati besplatno.

U Michiganu je ženama zabranjeno da se same šišaju, ukoliko im muž ne dozvoli, a u Montani će za prelazak ovaca preko pruge, ugrožavajući sigurnost voza, vlasnik stoke platiti 50.000 dolara kazne i provesti pet godina u zatvoru. U Nebrasci je zabranjeno da majka da dozvolu kćerki za friziranje, dok država ne izda istu.

U Novom Meksiku država je iz upotrebe izbacila 400 riječi koje su proglašene vulgarnim u predstavi Romeo i Julija, a u New Yorku zakon kaže da se poslije 22 sata nose papuče.

Ako ste planirali prodati jedno oko u Texasu, odustanite od toga jer je zakonom zabranjeno, a u Utahu morate piti mlijeko. U državi Tennessee zabranjeno je dijeliti svoju Netflix pristupnu šifru.

Ukoliko ste planirali posjetiti SAD u narednom periodu nije loše da se upoznate o zakonima kako biste novac iskoristili za uživanje tokom svog putovanja, a ne za plaćanje ludih kazni.