Projekt fondacije My light Shelter
0

"Litar svjetlosti" osvjetljava domove miliona Filipinaca

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Projekt "Litar svjetlosti“, kojim će biti osvijetljeni domovi miliona Filipinaca, je novi projekt koji je pokrenula fondacija My light Shelter. Ovaj projekt je pokrenut zbog poskupljenja električne energije na Filipinima, prenosi Guardian.

Povećani troškovi za električnu energiju, za 40 posto stanovništa Filipina, koje živi sa manje od dva dolara dnevno, znači da neće moći koristiti električnu energiju. Mnogi od siromašnih Filipinaca su se odlučili za kupovinu svijeća, ali pošto većina živi u malim sobicama, nesreće i požari su česti.

Projektom "Litar svjetlosti“ su, pomoću "zelenih tehnologija“ i iskorištenih plastičnih boca, osvijetljeni domovi miliona Filipinaca. Ovo je prvi projekt ovakve vrste. Ukupni troškovi za proizvodnju svejtiljke poput ove iznose jedan dolar.

"Djeca se više ne plaše mraka. Prije nego smo dobili ovu svjetlost, imali smo mnogo problema, ali nam je život sada olakšan. Djeca se igraju u kućama i sretnija su", rekao je Eduardo Carillo koji živi u predgrađu Manile.

Metoda korištenja plastičnih boca za osvjetljenje nije nova. Tvorac prve ovakve svjetiljke je Brazilac Alfredo Moser koji ju je napravio prije skoro deset godina uz pomoć studenata sa Tehnološkog fakulteta.