{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lame i koze novi uposlenici aerodroma Chicago

19.8.2013. u 17:25
11
3
Lame i koze novi uposlenici aerodroma Chicago
11
Lame i koze novi uposlenici aerodroma Chicago
Foto: AFP
O'Hare aerodrom u Chicagu uposlio je novu ekipu radnika koja će mu održavati travu: stado koza, ovaca, magaraca i lame.
Lame će pomoći tako što će čuvati ovce i koze od kojota koji žive u blizini jednog od najprometnijih aerodroma. Magarci su također veliki i dovoljno agresivni da zadrže predatore dalje od životinja, piše AFP.

Cijela ekipa životinja-radnika zadužena je da žvače i jede travu kako ne bi narasla previše jer bi na taj način mogla ugroziti poslovanje aerodroma.

Velika trava ne izgleda samo neuredno već je poldno tlo za glodavce koji privlače jastrebove i druge ptice grabljivice.

"Ne mješajte ptice i avione", rekla je Rosemarie Andolino, povjernik aerodroma.

Chicago je koristio herbicide i motorne kosilice za održavanje blizu 3.200 hektara zenmljišta oko O'Hare. No udaljena i brdovita područja je bilo teško kositi a imogu oštetiti skupu gradsku opremu. I uprkos mukotrpnom cjelodnevnom radu, aerodrom je privlačio zalutale životinje.Tako je Vjetroviti Grad odlučio slijediti primjer aerodroma u Seatlleu, San Franciscu i Atlanti koji su to radili na staromodan način.

Sada je cijeli posao na 14 koza, šest ovaca, dvije lame i tri magaraca. Mogu se kretati cijelim područjem okolo aerodroma, a ogradom su zaštićeni od brzih cesta i puteva. Trave ima dovoljno za sve da je mogu jesti mjesecima. Ukoliko se pokaže kao dobra ideja, u što ne sumnjaju, planiraju proširiti broj životinja-radnika.

Kada vrijeme bude hladnije životinje će biti prebačene u topliji dom.

"Dobili smo jutros janje koje je u odličnom stanju. Sa svojom je mamom i ide svuda. Nazvali smo ga O'Hare", dodala je Pinky Jahota iz veterinarske službe koja će voditi brigu o životinjama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: