Zanimljivosti
394

Kada dan traje 23 sata: Kako poste muslimani u Finskoj i Švedskoj?

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
U toku je mjesec ramazan, period posta za muslimane širom svijeta, koji traje od izlaska do zalaska sunca. Ali kako poste muslimani koji žive u predjelima Zemlje gdje sunce rijetko ili gotovo nikada ne zalazi?

Muslimani koji žive blizu ili u samom Arktičkom krugu ovog ramazana svjedoče i do 24-satnoj dnevnoj svjetlosti, pa nije sasvim jasno na koji način se osobe koje žele postiti trebaju ponašati.

Muslimani koji žive u sjevernim predjelima Finske i Švedske ovoga ljeta doživljavaju samo 55 minuta mraka, a za kanal AJ+ neke od porodica su otkrile kako pronalaze načine da izvrše svoju vjersku dužnost.

"Post počinje u 1:35, a završava u 00:48 sati tako da jedan dan posta traje 23 sata i pet minuta. Moji prijatelji, porodica i rođaci koji žive u Bangladešu ne mogu vjerovati kako možemo izdržati više od 20 sati", objašnjava Mohammed, a prenosi Independent.

"Iako oni ne mogu vjerovati, mi se dobro snalazimo", naglasio je Mohammed koji je dodao da postoje ljudi koji poste prema bliskoistočnoj ili turskoj satnici.

Ovogodišnji ramazan će trajati do 4. jula nakon kojeg počinje Ramazanski bajram koji će obilježiti 1,6 milijardi stanovnika Zemlje.