Svijet
70

Ramazanski običaji: Postači u Cape Townu razmjenjuju slatkiše, u Dohi i Dubaiju skraćeno radno vrijeme

Piše: M. N.
Iftarska sofra u Cape Townu
Mjesec ramazana je poseban za sve muslimane širom svijeta. Običaji se razlikuju od zemlje do zemlje, ali ono što sve povezuje jeste činjenje dobrih i humanih djela te pomaganje drugima.

Nermin Numić iz Sarajeva već nekoliko mjeseci živi i radi u Cape Townu u Južnoj Africi. Iako je islam manjinska religija i muslimani čine svega dva posto stanovništva, mjesec ramazana se posebno osjeti u ovom gradu.

"Cape Town slovi kao idealan grad za muslimane i muslimanske turiste. Velika populacija muslimana je porijeklom iz današnje Indonezije i Malezije. Jedan od najljepših kvartova u Cape Townu je šaroliki Bo Kaap koji je centar zbivanja tokom ramazana", rekao je Numić u razgovoru za Klix.ba.

Posebnim napitkom proslavljaju 15. dan

Poseban običaj tokom ovog mjeseca je da postači razmjenjuju slatkiše sa svojim komšijama prije iftara, a da se omrse datulama i Zem Zem vodom.

"Petnaestog dana u mjesecu ramazanu je običaj da se napravi 'boeber. To je tradicionalni Cape-malajski slatki mliječni napitak kojim se proslavlja sredina mjeseca posta. Tokom cijelog ramazan za vrijeme iftara se služi piće Falooda. To je napitak popularan u indijskom potkontinentu. Tradicionalno je napravljen od miješanja ružinog sirupa, rezanaca, sjemena bosiljka, tapioka bisera i komada želatina sa mlijekom ili vodom", kazao je Numić.

Većinom jedu indijsko-malezijsku hranu, samoosas, dhaltjies i svoje pite.

Zabranjeno jesti na javnom mjestu

Ramazan se slično dočekuje i provodi u Dohi i Dubaiju. Restorani budu zatvoreni tokom dana i otvaraju se tek pred iftar te ostaju otvoreni do sehura. U Dubaiju su zatvoreni i tržni centri, a restorani rade samo dostave.

"Prošle godine se moglo jesti u restoranima koji navuku tamne zavjese, ali ove godine je donesena odluka da smiju raditi samo dostave. Ne smije se jesti i piti na ulici, ni u automobilu. Poslije iftara otvara se sve i radi do kasno ujutro. Dok je preko dana monotono, navečer sve bukne i bude živo i predivno. Grad je posebno dekorisan, a na molu koji radi 24 sata dnevno budu organizovani humanitarni događaji. Tako je prije nekoliko dana prodat set guma za automobil od zlata i dijamanta za 2,2 miliona dirhema i sav prihod ide u dobrotvorne svrhe", rekao nam je Evhad Kunovac iz BiH koji već nekoliko godina živi i radi u Dubaiju.

Specifično je to da kraljevska porodica svaki ramazan dijeli između 4.000 i 5.000 obroka svojim građanima na ulici. Kombiji budu parkirani na ulicama širom grada, a volonteri vozačima i prolaznicima dijele pakete s hranom, vodom i voćem.

"Bogatije arapske porodice prave iftare za okolne kuće. Ima jedno mjesto blizu kraljevske porodice i tu šeici prave iftare za 40 kuća. Najčešće se dijeli tradicionalno jelo Harees i mnogo riže. Svuda po gradu budu otvorene javne kuhinje i kraljevska porodica zna doći i jesti s ljudima koji imaju manje", rekao je Kunovac.

Skraćeno radno vrijeme

I Doha, poput Dubaija, bude posebno dekorisana za vrijeme ramazana i Bajrama. Mirza Dervišević iz Brčkog kaže kako se u Dohi tokom ramazana skraćuje radno vrijeme. Državni službenici rade pet sati, a privatnici šest sati. Radnje i tržni centri rade od 12 sati pa do ponoći, a restorani imaju posebne jelovnike. Također, cijena hrane bude snižena za 35 posto.

"Običaji i kuhinja su slični našima. Arapska hrana se razlikuje po začinima koje stavljaju u hranu. Naprimjer, ja se još nisam navikao na okus riže pomiješane sa cimetom i grožđicama. Ali, kažem da su slične jer u Dohi se mnogo jede turska hrana i postoji veliki broj restorana koji prave isključivo tu hranu. Posebna atmosfera bude u tradicionalnom starom dijelu grada Souq Wakifa koji pomalo podsjeća na Baščaršiju, ali u arapskoj varijanti", kazao je Dervišević.

Ukoliko se neko zatekne u automobilu ili na ulicu za vrijeme iftara, odnosno nije uspio stići do kuće ili restorana, studenti dijele pakete u kojima se nalazi hrana.

"Mnogi restorani i svi hoteli nude opciju sehura i pripreme za početak posta kreću od 23:00 sati navečer pa do 3:10 kada se zaposti. U Dohi post počinje u 3:12 a završava u 18:23 sati", kazao je Dervišević.

Najduži post u Švedskoj

Ono što razlikuje Švedsku od ostalih zemalja svijeta jeste što post može trajati i 20 sati, zbog čega u ljetnom periodu zahtijeva veliko strpljenje i odricanje.

"Bošnjačka islamska zajednica u Švedskoj je organizovana na zavidnom nivou i u mnogobrojnim mesdžidima se okupljaju vjernici koji klanjaju teravije i koriste tu priliku za međusobno druženje. Mnogi naši vjernici uzimaju godišnji odmor tokom ramazana i idu u BiH, gdje provode vrijeme sa svojim porodicama i uživaju u svojoj domovini", rekao je Amir Omerović koji je već godinama u toj skandinavskoj zemlji.

Najteže je muslimanima koji žive u mjestu Kiruna gdje sunce na zalazi. Postači iz tog mjesta najčešće prate vaktiju glavnog grada Štokholma, a neki poste prema vaktiji iz Mekke. Jela koja pripremaju za iftar i sehur su različita i ovise o tome iz kojih mjesta su doselili u Švedsku prije mnogo godina. zajednički iftari su jedna od glavnih karakteristika, kao i dobročinstvo.