Crtice iz prošlosti
266

Jeste li znali da je u Semizovcu postavljena prva sijalica u BiH, devet godina nakon New Yorka

N. C.
Zanimljivo je da Sarajevo nije prvi grad u BiH koji je dobio električnu rasvjetu.

Prije njega prve sijalice su upaljene 1890. godine u malom mjestu Semizovcu, udaljenom od Sarajeva svega nekoliko kilometara.

Nakon što je 1881. New Yorka prvi u svijetu dobio struju, a devet godina nakon ove metropole, sijalica je donesena i instalirana u Semizovcu 1890. godine, pet godina prije nego li u samom Sarajevu.

Ovdje je korišten elektro-generator obližnjeg industrijskog pogona u kojem se ispirala ruda mangana dovožena iz Čevljanovića uz pomoć kojeg su inžinjeri osvjetljavali svoje radne prostore i proizvodili električnu energiju potrebnu za pokretanje mašina.

Naime, legenda kaže da je naučnik Nikola Tesla boravio u jednom motelu u Semizovcu te je ponudio domaćinu koji je imao riječni mlin nešto revolucionarno. Tako je, po ovoj legendi, sijalica dospjela u Semizovac.

Međutim, historijski podaci kažu da je sijalica zasjala zahvaljujući Austo-Ugarskoj upravi. Naime, pošto je u Semizovcu bila separacija rude mangana koja je iskopavana u Čevljanovićima. Zbog tadašnjih potreba je izgrađena mala hidrocentrala s dva generatora jačine 110 W i koja je, osim separacije osvjetljavala je i Semizovac sa nekoliko sijalica.