Djevojka - fenomen
0

Jednom nogom piše, jede, šminka se i piše SMS-ove

Sarajevo-x.com
Njemica Denise Marko (16) posebna je djevojka. Rijedak poremećak zbog kojeg nema ruke i jednu noge nije je spriječio da izraste u uspješnu i lijepu damu.
Denise Marko (Foto: Bild)
Denise Marko (Foto: Bild)
Denise je, koristeći se nogom, uspješno završila srednju školu, a objašnjava da se njome također i hrani i nanosi šminku, te brzo tipka SMS-poruke.

"Kad radim test daju mi dodatno vrijeme da završim, ali to mi je treba. Nogom pišem jednako brzo kao što drugi pišu rukom", izjavila je Denise za "Bild".

Tinejdžerka pati od dismelije, urođene degeneracije tijela, ali je, piše list, uspjela osvojiti svijet sa svojih pet prstiju. Živi u Peutenhausenu, u blizini grada Augsburga, a protezu za drugu nogu ne koristi jer je jednom prilikom pala.

"Još uvijek imam ožiljak na čelu od tog pada", kaže Denise, ističući kako protezu radije ostavlja u uglu svoje sobe. "U svakom slučaju, brže skakućem na jednoj nozi."

Velika joj je želja da dobije vozačku dozvolu i auto koje će biti prilagođeno njenim potrebama, tako da može provozati svoje prijatelje po gradu.