Zanimljivosti
8

Japanski parlamentarac dao ostavku zbog vanbračne afere

Klix.ba
Japanski parlamentarac Kensuke Miyazaki, koji je izazvao nacionalnu debatu o roditeljskom dopustu za muškarce, dao je ostavku nakon što je priznao da je imao vanbračnu aferu u periodu kada je njegova supruga bila pred porođaj.

Miyazaki se izvinio zbog uzrokovane pometnje na konferenciji za novinare i dao je ostavku na mjesto parlamentarca. Ovaj parlamentarac postao je poznat nakon što je bio prvi muškarac koji je ikada tražio roditeljski dopust zbog rođenja bebe. Naišao je na oštre kritike opozicije koja je tvrdila kako će na taj način zanemariti svoje dužnosti koje ima prema biračima.

Japanski tabloid Shukan Bunshun objavio je ranije ove sedmice fotografiju Miyazakija i žene za koju su rekli da je model za bikini kako napuštaju njegov dom u Kyotu. Fotografije su napravljene nekoliko dana prije nego se njegova supruga, političarka Megumi Kaneko, porodila 5. februara.

U petak, je Miyazaki potvrdio da je imao aferu sa ženom koju je upoznao kada mu je pomagala u vezi sa odijevanjem parlamentaraca na otvorenju japanskog parlamenta Diet 4. januara.

"Sreli smo se tri puta nakon toga, a posljednji put je bilo u Kyotu. Više nismo u kontaktu. Objasnio sam sve svojoj supruzi. Duboko žalim što sam joj učinio tako okrutnu stvar odmah nakon što se porodila. Iskreno se izvinjavam zbog pometnje koju sam napravio", rekao je novinarima.

Također, zamolio je za privatnost za svoju porodicu.