Vrlo vrijedno
20

Italiji vraćeno pismo Kristofora Kolumba za koje se decenijama nije znalo gdje se nalazi

B. R.
Kolumbovo pismo koje su SAD vratile Italiji (Foto: ICE)
Kolumbovo pismo koje su SAD vratile Italiji (Foto: ICE)
Sjedinjene Američke Države su Italiji vratile pismo moreplovca Kristofora Kolumba, jučer su saopćili iz Američke imigracijske i carinske uprave (ICE).

Pismo je napisano na latinskom jeziku i jedno je od 30 sačuvanih pisama ovog moreplovca, a kojima je španskom kralju Ferdinandu i kraljici Izabeli 1493. najavio svoje pohode na američki kontinent. Ovi monarsi su finansirali njegovo putovanje.

Vjeruje se da je pismo 80-ih godina ukradeno iz venecijanske Nacionalne biblioteke Marciana. Pronađeno je u SAD-u u posjedu privatnog kolekcionara.

Predstavljajući 2020. pronalazak pisma, ICE i ured američkog tužitelja u saveznoj državi Delaware istakli su da je nesumnjivo da je kolekcionar 2003. kupio pismo od trgovca rijetkim knjigama. Nisu objavili detalje o tome kako je pismo ukradeno i kako se našlo u posjedu trgovca.

Kopije pisama su izuzetno rijetke te ih kolekcionari i historičari vrlo cijene. Pismo koje je vraćeno u Italiji je poznato kao Plannck I. Nazvano je po istaknutom štamparu Stephanu Planncku koji je prije 500 godina objavio dva izdanja pisma. Kada je pismo pronađeno 2020., u uredu američkog tužitelja je rečeno da je njegova vrijednost procijenjena na 1,3 miliona dolara.

"Ovo je četvrto originalno izdanje ovog pisma ukradeno u posljednjih nekoliko decenija i ne možemo biti sretniji od toga što ga vraćamo", izjavio je zamjenik direktora ICE-a Patrick J. Lechleitner.

Među ostalim ukradenim kopijama su one koje su američke vlasti vratile Vatikanu i Biblioteci Katalonije. Amerikanci su prije sedam godina vratile kopiju osam stranica pisma koje su uzete iz biblioteke u Firenci, a koje su bile donirane Biblioteci Kongresa SAD-a.

Povratak pisma je dio širih napora SAD-a da vrati ukradene predmete. Iz ICE-a su saopćili da su od 2007. vratili više od 20.000 predmeta u 40 država i institucija. Među njima su umjetnine koje su ukrali nacisti, egipatski sarkofazi, francuske slike, italijanske skulpture, fosili mongolskih i kineskih dinosaurusa, pa čak i ljudski ostaci, prenosi CNN.